Шоколадово-портокалова трюфелова торта

Шоколадово-портокалова трюфелова торта

Начин на приготвяне:

1. За блата разбийте яйцата със захарта и щипка сол с помощта на миксер, до изветляване и пухкавост. Добавете маслото и пресейте заедно брашното и какаото. Разбъркайте до хомогенност.
2. Намаслете дъното на форма с пружина /диаметър 23 см/ и го постелете с хартия за печене. Пресипете сместа във формата и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути. Докато е топъл блата, го поръсете с портокалов ликьор. Оставете да изстине.
3. За шоколадовия мус начупете шоколада и го сложете в купа. Добавете предварително фино настърганата кора на портокалите /използвайте необработени портокали, добре измити и подсушени/ и сметаната. Разтопете шоколада, като разбърквате от време на време. Дръпнете от котлона и оставете да изстине.
4. В една купа разбийте белтъците на пяна, като добавяте половината количество захар малко по малко. В друга купа разбийте жълтъците с останалата захар. Смесете първо жълтъците с шоколадовата смес, като разбърквате внимателно с помощта на шпатула. След това, на 3 пъти, добавете разбитите белтъци. Разбъркайте до хомогенност, като внимавате да не се получат въздушни джобове.
5. Изсипете шоколадовия мус върху шоколадовия блат. Поставете тортата в хладилник за 4 часа.
6. Преди поднасяне, отстранете пружината на формата и поръсете тортата с какао, през цедка.

Продукти

За блата:

  • 2 яйца
  • 70 г захар
  • 20 г какао
  • 25 г брашно
  • 10 г масло
  • щипка сол
  • 5 с.л. портокалов ликьор

За шоколадовия мус:

  • 450 г натурален шоколад (70% какао)
  • 250 мл пълномаслена течна сметана
  • 4 жълтъка
  • 2 белтъка
  • 100 г захар
  • 5 портокала
  • настъргана кора
  • щипка сол
  • какао за поръсване

Свързани рецепти