Шоколадово-портокалово суфле
1. С помощта на четка намаслете дъното и стените на 4 формички/с обем 150 мл/, като движите четката отдолу нагоре. Поръсете по 1 с.л. захар във всяка формичка и с въртеливи движения покрийте дъното и стените, като изтръскате излишната захар в чиния. Поставете формичките във фризер.
2. За шоколадовия ганаш загрейте сметаната до телесна температура и дръпнете от огъня. Добавете начупения или нарязан шоколад и разбъркайте до получаването на гладка и лъскава смес. Добавете настърганата фино портокалова кора. Разбъркайте и оставете да изстине.
3. За сладкарския крем отделете белтъците от жълтъците. Загрейте прясното мляко почти до завиране. В купа смесете брашното, нишестето и какаото. Разбъркайте. Към жълтъците добавете 50 г захар и разбийте до гладкост. Добавете сухите съставки и отново разбийте до гладкост.
4. Добавете горещото прясно мляко на тънка струйка към сместа с жълтъците, като разбърквате енергично. Пресипете сместа в тенджерката и върнете върху котлона, на слаб огън. Бъркайте в продължение на 5 минути, докато кремът се сгъсти. Оставете да изстине, като разбърквате от време на време, за да не хване коричка.
5. Разбийте белтъците с помощта на тел, до образуването на меки върхове. Добавете останалите 25 г захар и разбийте до твърд сняг.
6. Добавете шоколадовия ганаш към сладкарския крем и разбъркайте до гладкост. След това добавете разбитите белтъци на три пъти към сместа, като разбърквате внимателно с помощта на метален прибор.
7. Разпределете сместа във формичките. Изравнете сместа във всяка формичка с помощта на палетен нож. След това с пръсто минете по края на всяка формичка, за да се образува конус. Поставете формичките в тавичка и печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 12-15 минути. Суфлето трябва да се вдигне 3-4 см над ръба.
8. За соса сипете в тенджерка портокаловия сок, добавете линовия сок и захарта и варете няколко минути до сгъстяване. Добавете лъжиците ликьор една по една и разбъркайте. Оставете соса малко да изстине и го пресипете в каничка.
9. Поднесете шоколадовите суфлета веднага, като направите дупка по средата и сипете от сиропа.

Продукти

  • 25 г масло 1 с.л. захар 150 мл пълномаслено прясно мляко 100 мл течна сметана 150 г натурален шоколад (70% какао) 1 портокал настъргана кора 3 яйца 75 г захар 15 г царевично нишесте 15 г брашно 10 г какаоЗа соса:300 мл прясно изцеден портокалов сок 0.5 лимон сок 100 г захар 2 с.л. ликьор Гран Марние

Начин на приготвяне: