Това е един изключително фин десерт - нежен шоколадов мус с парченца малини, сервиран с прозрачно тънки, хрупкави бисквити.

Продукти

  • За арабеска:
  • 50 г пудра захар
  • 20 г портокалов сок
  • 20 г безсолно масло (разтопено)
  • 20 г брашно
  • 6 г холандско какао
  • За муса:
  • 175 мл течна сметана (35% масленост)
  • 100 г млечен шоколад (33% какао)
  • 50 г натурален шоколад (54% какао)
  • 105 мл течна сметана (35% масленост)
  • 60 г малини

Начин на приготвяне:

  • 1. За муса смесете давата вида шоколадов чипс или нарязан шоколад в купа. Загрейте 105 мл сметана в тенджерка и щом кипне я изсипете върху шоколада. Бъркайте енергично с помощта на тел, докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка и лъскава.
  • 2. Разбийте 175 мл сметана с помощта на миксер, до полуплътност. След това я поставете в хладилник.
  • 3. Добавете битата сметана на два пъти към шоколадовата смес, като разбърквате внимателно с помощта на шпатула. Добавете накъсаните на парченца малини и разбъркайте отново. Поставете прозрачно фолио върху повърхността на муса и поставете в хладилник поне за 3 часа.
  • 4. За арабеска сипете пудрата захар, портокаловия сок и разтопеното масло в купа и разбъркайте до хомогенност. Добавете брашното и какаото и разбъркайте отново. Изсипете сместа върху силиконова подложка или в плоска тава, постлана с хартия за печене и я разстелете равномерно на много тънък слой. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса (с вентилатор) 12 минути.
  • 5. С помощта на голяма лъжица, потопена в гореща вода, оформете кенели от муса. Начупете арабеска на парчета и подредете по 3 върху всяка порция мус. Украсете с малини и листенца мента.

Свързани рецепти

Виж всички