Шоколадово-малинов мус с арабеск
Рецепта от: Кирстен Тиболс
Това е един изключително фин десерт - нежен шоколадов мус с парченца малини, сервиран с прозрачно тънки, хрупкави бисквити.
Продукти
- За арабеска:
- 50 г пудра захар
- 20 г портокалов сок
- 20 г безсолно масло (разтопено)
- 20 г брашно
- 6 г холандско какао
- За муса:
- 175 мл течна сметана (35% масленост)
- 100 г млечен шоколад (33% какао)
- 50 г натурален шоколад (54% какао)
- 105 мл течна сметана (35% масленост)
- 60 г малини
Начин на приготвяне:
- 1. За муса смесете давата вида шоколадов чипс или нарязан шоколад в купа. Загрейте 105 мл сметана в тенджерка и щом кипне я изсипете върху шоколада. Бъркайте енергично с помощта на тел, докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка и лъскава.
- 2. Разбийте 175 мл сметана с помощта на миксер, до полуплътност. След това я поставете в хладилник.
- 3. Добавете битата сметана на два пъти към шоколадовата смес, като разбърквате внимателно с помощта на шпатула. Добавете накъсаните на парченца малини и разбъркайте отново. Поставете прозрачно фолио върху повърхността на муса и поставете в хладилник поне за 3 часа.
- 4. За арабеска сипете пудрата захар, портокаловия сок и разтопеното масло в купа и разбъркайте до хомогенност. Добавете брашното и какаото и разбъркайте отново. Изсипете сместа върху силиконова подложка или в плоска тава, постлана с хартия за печене и я разстелете равномерно на много тънък слой. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса (с вентилатор) 12 минути.
- 5. С помощта на голяма лъжица, потопена в гореща вода, оформете кенели от муса. Начупете арабеска на парчета и подредете по 3 върху всяка порция мус. Украсете с малини и листенца мента.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Павел Павлов
Гофрети със сладко от круши и карамелен сос
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Надия Хюсеин
Десерт „Каменист път“ с ябълки и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Домашна халва с брашно
Рецепти Ейнсли Хариът
Мелба със сладолед, медена пита и сос "Бътърскоч"
Рецепти Стоян и Лора
Тарталети от точени кори с круши
Рецепти Стоян и Лора
Топла грис халва с шамфъстъци и сладолед
Рецепти Ейнсли Хариът
Чийзкейк с ягоди в бурканчета
Рецепти Стоян и Лора
Бонбони от кокос и малини