Шоколадово-карамелена торта със захаросани плодове
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За блата нарежете на ситно различни сушени плодове - кайсии, сини сливи, ананас, ябълки. Разтопете маслото. Разбийте яйцата със захарта на пяна, на ръка. Добавете брашното на 2 пъти, като разбърквате с шпатула. Добавете разтопеното масло и разбъркайте внимателно.
2. Постелете голяма плоска тава с хартия за печене. Изсипете сместа за блата в нея и я разстелете тънко /дебелина 1-2 см/ с помощта на палетен нож. Поръсете нарязаните плодове върху тестото. Печете блата на 200 градуса 7 минути.
3. За шоколадовия мус сложете захарта в тенджерка да се карамелизира. Разклащайте съда от време на време докато се получи тъмен карамел. Загрейте 1/4 от сметаната в друг съд и я излейте при готовия карамел. Оставете сместа да побълбука и разбъркайте докато захарта се разтопи.
4. Разбъркайте жълтъците в купа и добавете на тънка струйка сместа от карамел и сметана, като бъркате енергично. След това добавете предварително нарязания шоколад. разбъркайте докато той се разтопи.
5. Разбийте останалата сметана до консистенция на кисело мляко и я изстудете. Сипете малко от нея при шоколадовата смес и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. След това сипете шоколадовата смес при останалата смес и разбъркайте.
6. Постелете чиния с прозрачно фолио. Намажете с олио вътрешността на ринг и го поставете върху чинията. Поставете лента от твърдо прозрачно фолио от вътрешната страна на ринга.
7. Сипете половината шоколадов мус на дъното на ринга и го разстелете. Изрежете два кръга от бисквитения блат, по-малки с 2-3 см от ринга на тортата. Намажете двата кръга блат с по 1 с.л. лимонов крем /ползвайте готов или направете такъв от лимонов сок, захар, яйце и нишесте/. Поставете единия кръг с намазаната част надолу върху муса. Изсипете останалата част от шоколадовия мус и го загладете. Поставете втория блат, отново с намазаната част надолу. поставете тортата във фризер за 2 часа.
8. За шоколадовите бонбони разтопете шоколада на водна баня и го оставете да изстине. Нарежете сушените плодове на парченца. Върху плоска тава, постлана с хартия за печене направете купчинки от разтопения шоколад, като сипвате с помощта на лъжица. Тръснете тавата в плота. Поръсете по няколко парченца плодове върху всяко кръгче шоколад, а след това и по малко смлени шам-фъстъци. Оставете бонбоните да се втвърдят на стайна температура.
9. За шоколадовото желе накиснете желатина в студена вода за 5-10 минути. Сложете в тенджерка водата и захарта. Щом сместа заври, я оставете 10 минути да къкри. Пресейте какаото направо върху тенджерата и разбъркайте докато сместа стане гладка. Дръпнете сместа от котлона и добавете леко изтискания желатин. Разбъркайте и оставете сместа да се охлади до 40 градуса.
10. Извадете замръзналата торта от линга и я поставете върху решетка в тава с блата надолу. Излейте шоколадовото желе върху тортата и оставете то да се изцеди. Може да изтъните слоя на глазурата с помощта на палетен нож.
11. Украсете тортата с шоколадови бонбони, като ги залепите по стените и докато глазурата още не е изсъхнала.
2. Постелете голяма плоска тава с хартия за печене. Изсипете сместа за блата в нея и я разстелете тънко /дебелина 1-2 см/ с помощта на палетен нож. Поръсете нарязаните плодове върху тестото. Печете блата на 200 градуса 7 минути.
3. За шоколадовия мус сложете захарта в тенджерка да се карамелизира. Разклащайте съда от време на време докато се получи тъмен карамел. Загрейте 1/4 от сметаната в друг съд и я излейте при готовия карамел. Оставете сместа да побълбука и разбъркайте докато захарта се разтопи.
4. Разбъркайте жълтъците в купа и добавете на тънка струйка сместа от карамел и сметана, като бъркате енергично. След това добавете предварително нарязания шоколад. разбъркайте докато той се разтопи.
5. Разбийте останалата сметана до консистенция на кисело мляко и я изстудете. Сипете малко от нея при шоколадовата смес и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. След това сипете шоколадовата смес при останалата смес и разбъркайте.
6. Постелете чиния с прозрачно фолио. Намажете с олио вътрешността на ринг и го поставете върху чинията. Поставете лента от твърдо прозрачно фолио от вътрешната страна на ринга.
7. Сипете половината шоколадов мус на дъното на ринга и го разстелете. Изрежете два кръга от бисквитения блат, по-малки с 2-3 см от ринга на тортата. Намажете двата кръга блат с по 1 с.л. лимонов крем /ползвайте готов или направете такъв от лимонов сок, захар, яйце и нишесте/. Поставете единия кръг с намазаната част надолу върху муса. Изсипете останалата част от шоколадовия мус и го загладете. Поставете втория блат, отново с намазаната част надолу. поставете тортата във фризер за 2 часа.
8. За шоколадовите бонбони разтопете шоколада на водна баня и го оставете да изстине. Нарежете сушените плодове на парченца. Върху плоска тава, постлана с хартия за печене направете купчинки от разтопения шоколад, като сипвате с помощта на лъжица. Тръснете тавата в плота. Поръсете по няколко парченца плодове върху всяко кръгче шоколад, а след това и по малко смлени шам-фъстъци. Оставете бонбоните да се втвърдят на стайна температура.
9. За шоколадовото желе накиснете желатина в студена вода за 5-10 минути. Сложете в тенджерка водата и захарта. Щом сместа заври, я оставете 10 минути да къкри. Пресейте какаото направо върху тенджерата и разбъркайте докато сместа стане гладка. Дръпнете сместа от котлона и добавете леко изтискания желатин. Разбъркайте и оставете сместа да се охлади до 40 градуса.
10. Извадете замръзналата торта от линга и я поставете върху решетка в тава с блата надолу. Излейте шоколадовото желе върху тортата и оставете то да се изцеди. Може да изтъните слоя на глазурата с помощта на палетен нож.
11. Украсете тортата с шоколадови бонбони, като ги залепите по стените и докато глазурата още не е изсъхнала.
Продукти
- За бисквитения блат:150 г микс от сушени плодове 25 г масло 3 яйца 80 г захар 80 г брашно 2 с.л. лимонов кремЗа шоколадовия мус:200 г натурален шоколад 500 мл течна сметана 40 г захар 2 жълтъкаЗа шоколадовите бонбони:75 г микс от сушени плодове 1 с.л. смлени ядки 150 г натурален шоколадЗа шоколадовото желе:280 мл вода 360 г захар 260 мл течна сметана 120 г какао 6 листа желатин
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Пица с кладница, рукола и прошуто
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк