Шоколадово-карамелен кекс
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Смесете сухите продукти в купа - брашно, бакпулвер и какао и ги разбъркайте хубаво.
2. В друга купа разбъркайте яйцата със захарта, олиото млякото и сметаната /може да ползвате и заквасена/. След това добавете сухите продукти и разбъркайте хубаво.
3. Намажете с масло къдрава форма за кекс. Изсипете галетата и с въртеливи движения я разнесете по дъното и стените на формата. Излишното изтръскайте.
4. Изсипете кексовата смес във формата и печете на 200 градуса първите десет минути, след това намалете градусите на 150 и печете още 1 ч. и 30 мин.
5. За карамеления сос /лакта/ първо запечете ядките - орехи пекан или орехи на 180 градуса за 10 минути, а след това ги нарежете на едро. В тенджерка разтопете маслото, след това добавете половината захар, какаото и млякото. Бъркайте докато захарта се разтопи. Добавете и останалата захар и бъркайте до гладкост на сместа. Дръпнете тенджерката от огъня.
6. Поставете поизстиналия кекс върху решетка, под която има чиния и го залейте с карамеления сос. Оставете соса да се стича. Отгоре наредете цели орехови ядки. Оставете соса да изсъхне.
2. В друга купа разбъркайте яйцата със захарта, олиото млякото и сметаната /може да ползвате и заквасена/. След това добавете сухите продукти и разбъркайте хубаво.
3. Намажете с масло къдрава форма за кекс. Изсипете галетата и с въртеливи движения я разнесете по дъното и стените на формата. Излишното изтръскайте.
4. Изсипете кексовата смес във формата и печете на 200 градуса първите десет минути, след това намалете градусите на 150 и печете още 1 ч. и 30 мин.
5. За карамеления сос /лакта/ първо запечете ядките - орехи пекан или орехи на 180 градуса за 10 минути, а след това ги нарежете на едро. В тенджерка разтопете маслото, след това добавете половината захар, какаото и млякото. Бъркайте докато захарта се разтопи. Добавете и останалата захар и бъркайте до гладкост на сместа. Дръпнете тенджерката от огъня.
6. Поставете поизстиналия кекс върху решетка, под която има чиния и го залейте с карамеления сос. Оставете соса да се стича. Отгоре наредете цели орехови ядки. Оставете соса да изсъхне.
Продукти
- 200 г брашно 85 г какао 7 г бакпулвер 3 яйца 360 г захар 140 мл слънчогледово олио 240 мл прясно мляко 125 мл течна сметанаЗа карамеления сос:100 г орехи пекан или орехи 115 г масло 60 мл прясно мляко 65 г какао 400 г пудра захар
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери