Шоколадово-карамелен кекс

Шоколадово-карамелен кекс

Начин на приготвяне:

1. Смесете сухите продукти в купа - брашно, бакпулвер и какао и ги разбъркайте хубаво.
2. В друга купа разбъркайте яйцата със захарта, олиото млякото и сметаната /може да ползвате и заквасена/. След това добавете сухите продукти и разбъркайте хубаво.
3. Намажете с масло къдрава форма за кекс. Изсипете галетата и с въртеливи движения я разнесете по дъното и стените на формата. Излишното изтръскайте.
4. Изсипете кексовата смес във формата и печете на 200 градуса първите десет минути, след това намалете градусите на 150 и печете още 1 ч. и 30 мин.
5. За карамеления сос /лакта/ първо запечете ядките - орехи пекан или орехи на 180 градуса за 10 минути, а след това ги нарежете на едро. В тенджерка разтопете маслото, след това добавете половината захар, какаото и млякото. Бъркайте докато захарта се разтопи. Добавете и останалата захар и бъркайте до гладкост на сместа. Дръпнете тенджерката от огъня.
6. Поставете поизстиналия кекс върху решетка, под която има чиния и го залейте с карамеления сос. Оставете соса да се стича. Отгоре наредете цели орехови ядки. Оставете соса да изсъхне.

Продукти

  • 200 г брашно
  • 85 г какао
  • 7 г бакпулвер
  • 3 яйца
  • 360 г захар
  • 140 мл слънчогледово олио
  • 240 мл прясно мляко
  • 125 мл течна сметана

За карамеления сос:

  • 100 г орехи пекан или орехи
  • 115 г масло
  • 60 мл прясно мляко
  • 65 г какао
  • 400 г пудра захар

Свързани рецепти