Шоколадово-бананов кекс

Шоколадово-бананов кекс

Начин на приготвяне:

1. Разтопете маслото. В една купа сложете сухите съставки - брашното, какаото, захарта и бакпулвера и ги разбъркайте добре, да няма бучки. В друга купа сложете яйцата и ги разбийте. Добавете леко поизстиналото разтопено масло.
2. Добавете течните съставки към сухите и разбъркайте. Обелете и намачкайте с вилица бананите. Добавете ги към сместа. Добавете целите орехови ядки и нарязания на едро бял шоколад /или шоколадов чипс/. Разбъркайте до хомогенност.
3. Намаслете дъното и стените на правоъгълна форма за кекс и ги постелете с хартия за печене. Изсипете сместа, заравнете и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 45-60 минути. Проверявайте готовността на кекса, като го продупчвате с клечка за зъби. Оставете кекса да изстин добре.
4. За украсата разбийте сметаната със захарта и я пресипете в пош с назъбен накрайник. В купичка разбъркайте кайсиевия конфитйр, ако е необходимо, добавете малко вода.
5. С помощта на четка нанесете конфитйра от кайсии по стените на кекса. С ръка залепете филираните бадеми върху него. Върху кекса шприцовайте ивица от бита сметана. Върху нея подредете резенчета банани.

Продукти

  • 55 г орехи пекан
  • 115 г масло
  • 230 г брашно
  • 30 г какао
  • 200 г захар
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2 яйца
  • 3 банана
  • 60 г бял шоколад

Допълнително:

  • 50 г филирани бадеми
  • 2 с.л. конфитюр от кайсии
  • 300 мл течна сметана
  • 75 г захар
  • 1 банан

Свързани рецепти