За да приготвите шоколадови трюфели трябва да направите шоколадов ганаш. В тази рецепта към него се добавят захаросани бадеми, ядки шамфъстък и сушени кайсии. Бонбоните се оформят в хартиени чашки.

Продукти

  • За захаросаните бадеми:
  • 20 г захар
  • 20 мл вода
  • 70 г белени нарязани бадеми
  • За трюфелите:
  • 35 мл течна сметана (35% масленост)
  • 195 г кондензирано мляко
  • 15 г безсолно масло
  • 200 г натурален шоколад (54% какао)
  • 30 г печени ядки шамфъстък
  • 20 г сушени кайсии
  • 70 г захаросани бадеми
  • какао за поръсване

Начин на приготвяне:

  • 1. За захаросаните бадеми сипете захарта и водата в тенджерка и оставете сместа да заври. Залейте с горещия захарен сироп бадемите в купа. Разбъркайте добре. Изсипете сместа в плоска тава, постлана с хартия за печене и ги разстелете на едни слой. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор) 15-18 минути, като на всеки 5 минути разбърквате ядките. След това оставете захаросаните бадеми да изстинат напълно.
  • 2. За шоколадовия ганаш сипете сметаната в тенджерка и я загрейте. Намалете силата на огъня и добавете маслото и кондензираното мляко. Разбъркайте и след като сместа заври, бъркайте още 2 минути. Изключете котлона и добавете нарязания шоколад. Бъркайте енергично, докато шоколадът се разтопи.
  • 3. Пресипете шоколадовия ганаш в купа и към него добавете нарязания на ситно шамфъстък и нарязаните на малки кубчета сушени кайсии и начупени захаросани бадеми. Разбъркайте с помощта на шпатула.
  • 4. Разпределете сместа в малки хартиени кошнички. Поставете кошничките в хладилник за 30 минути. Поръсете с какао през цедка. Съхранявайте трюфелите до 1 седмица в херметически затворен съд, на стайна температура, до 24 градуса.

Свързани рецепти

Виж всички