Шоколадови трюфели в чашки
Рецепта от: Кирстен Тиболс
За да приготвите шоколадови трюфели трябва да направите шоколадов ганаш. В тази рецепта към него се добавят захаросани бадеми, ядки шамфъстък и сушени кайсии. Бонбоните се оформят в хартиени чашки.
Продукти
- За захаросаните бадеми:
- 20 г захар
- 20 мл вода
- 70 г белени нарязани бадеми
- За трюфелите:
- 35 мл течна сметана (35% масленост)
- 195 г кондензирано мляко
- 15 г безсолно масло
- 200 г натурален шоколад (54% какао)
- 30 г печени ядки шамфъстък
- 20 г сушени кайсии
- 70 г захаросани бадеми
- какао за поръсване
Начин на приготвяне:
- 1. За захаросаните бадеми сипете захарта и водата в тенджерка и оставете сместа да заври. Залейте с горещия захарен сироп бадемите в купа. Разбъркайте добре. Изсипете сместа в плоска тава, постлана с хартия за печене и ги разстелете на едни слой. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор) 15-18 минути, като на всеки 5 минути разбърквате ядките. След това оставете захаросаните бадеми да изстинат напълно.
- 2. За шоколадовия ганаш сипете сметаната в тенджерка и я загрейте. Намалете силата на огъня и добавете маслото и кондензираното мляко. Разбъркайте и след като сместа заври, бъркайте още 2 минути. Изключете котлона и добавете нарязания шоколад. Бъркайте енергично, докато шоколадът се разтопи.
- 3. Пресипете шоколадовия ганаш в купа и към него добавете нарязания на ситно шамфъстък и нарязаните на малки кубчета сушени кайсии и начупени захаросани бадеми. Разбъркайте с помощта на шпатула.
- 4. Разпределете сместа в малки хартиени кошнички. Поставете кошничките в хладилник за 30 минути. Поръсете с какао през цедка. Съхранявайте трюфелите до 1 седмица в херметически затворен съд, на стайна температура, до 24 градуса.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Павел Павлов
Гофрети със сладко от круши и карамелен сос
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Надия Хюсеин
Десерт „Каменист път“ с ябълки и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Домашна халва с брашно
Рецепти Ейнсли Хариът
Мелба със сладолед, медена пита и сос "Бътърскоч"
Рецепти Стоян и Лора
Тарталети от точени кори с круши
Рецепти Стоян и Лора
Топла грис халва с шамфъстъци и сладолед
Рецепти Ейнсли Хариът
Чийзкейк с ягоди в бурканчета
Рецепти Стоян и Лора
Бонбони от кокос и малини