Шоколадови топчета "Монте Карло"
1. Сложете всичките белени лешници /350 г/ в тавичка и ги изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути, до златисто.
2. За лешниковата паста сипете 200 г изпечени, охладени лешници в блендер или кухненски робот и добавете какаото, пудрата захар и щипка сол. Смелете и в движение добавете лешниковото масло. Мелете сместа докато не се получи течна паста. Пресипете я в купа, покрийте с  прозрачно фолио и я поставете в хладилник, докато се стегне.
3. За бисквитата, с помощта на тел, разбъркайте в купа белтъка с пудрата захар, разтопеното масло и брашното до гладкост. Постелете хартия за печене в голяма плоска тава и разстелете сместа на тънък слой с помощта на палетен нож. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 15 минути. След като бисквитата изстине, начупете я и я пасирайте или смелете фино.
4. Пригответе си кора за яйца и 20 парчета прозрачно фолио. Вземете парче фолио и го поставете в едната си ръка, с помощта на лъжица сипете от лешниковата паста във фолиото, като се стараете да оформите топче. По средата на топчето поставете цял печен лешник и го натиснете навътре. Увийте стегнато топчето паста така, че да се оформи съвършено топче. Поставяйте така оформените топчета в гнездата на кората за яйца. Поставете шоколадовите топчета във фризер за 30 минути.
5. Смелете фино 150 г печени лешници. Разтопете шоколада на водна баня и го темперирайте. Смесете шоколада и смлените лешници и ги разбъркайте внимателно. В друга купа сложете фино смляната бисквита.
6. Развийте шоколадово топче и го оваляйте в бисквитата. След това потопете топчето в шоколада с лешници - с вилица или с ръце. Изваждайте по 5 топчета, а останалите дръжте в хладилника. Подредете топчетата в тава, постлана с хартия за печене и ги поставете в хладилник, докато се стегнат.
7. Подредете топчетата в хартиени кошнички.

Продукти

  • За лешниковата паста:200 г белени лешници 100 г пудра захар 35 г какао 2 с.л. лешниково маслоЗа бисквитата:10 г разтопено масло 1 белтък 40 г пудра захар 30 г брашноЗа глазурата:150 г лешници 100 г лешникова паста 200 г натурален шоколад

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички