Начин на приготвяне:

1. За тестото разбъркайте брашното със захарта, солта и ванилията в блендер или кухненски робот. Добавете маслото и смелете до получаването на трохи. Чукнете яйцето и пак смелете до получаването на топка тесто. Оформете диск, завийте го с прозрачно фолио и го приберете в хладилник за 30-40 минути.


2. Разточете тестото върху набрашнен плот. Изрежете кръгове с големината на формичките за тарталети. Поставете изрязаното тесто във формите и го надупчете с вилица. Приберете в хладилник за 30 минути. След това покрийте с кръгчета хартия за печене и сипете морска сол върху нея, за тежест. Печете в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса 15 минути. Махнете хартията със солта и печете до златисто - още 5 минути. Охладете.

3. Начупете шоколада в купа и добавете маслото. Загрейте сметаната и залейте шоколада и маслото. Разбъркайте, докато те се разтопят и сместа стане гладка и лъскава. Налейте алкохола и отново разбъркайте.

4. Разпределете ганаша в основите за тарталетите и охладете.

5. От захарта и около 100 мл вода пригответе захарен сироп. Разбийте белтъците (със стайна температура) с кремотартара. Налейте на тънка струйка сиропа при постоянно разбиване. 

6. Полученият меренг прехвърлете в пош с накрайник и шприцовайте малки топчета върху всяка тарталета. Карамелизирайте го с горелка. Украсете тарталетите с малини.

Продукти

За тестото:

  • 180 г брашно
  • 50 г пудра захар
  • 75 г студено масло
  • 1 пакетче ванилия
  • 1 щипка сол
  • 1 яйце

За ганаша:

  • 300 г натурален шоколад (70% какао)
  • 50 г масло
  • 20 мл уиски
  • 220 мл течна животинска сметана

За меренга:

  • 150 г захар
  • 3 белтъка
  • 1 щипка кремотартар

 

  • 50 г малини

Свързани рецепти