Начин на приготвяне:

1. За ганаша от бял шоколад нарежете на ситно белия шоколад и го сипете в купа. Загрейте сметаната почти до кипване и залейте шоколада с нея. Разбъркайте с шпатула докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка и лъскава.

2. За пастата пресейте брашното в голяма купа и добавете семолината. Пресейте какаото и разбъркайте с помощта на миксер. Добавете двата  жълтъка и разбийте докато се абсорбират. След това добавете и двете цели яйца и разбъркайте отново. Накрая добавете предварително разтопения на водна баня натурален шоколад. Бъркайте в продължение на 5 минути. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете леко. Оформете на диск, увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 30 минути.

3. Разстелете леко с ръце тестото и го пуснете през машина за паста, на най-широкия размер. Прегънете тестото и пуснете отново. Продължете докато получите тънка и дълга лента. Оформете спагети с помощта на уред за паста, наречен китара. Измерете дължината на китарата и отрежете парче от тестото със същия размер. Поставете тестото върху струните и с помощта на точилка притиснете леко към тях. Така ще получите тънки спагети.

4. Пуснете шоколадовите спагети в тенджера с вряща подсолена вода и гответе докато пастата изплува на повърхността или до готовност.

5. В тиган разтопете маслото на умерен огън до получаването на златистокафяв цвят. добавете сварената паста заедно с малко вода от варенето. Разтръскайте за 1-2 минути.

6. На дъното на чиния разстелете малко ганаш от бял шоколад. С помощта  на голяма вилица и черпак намотайте спагети и ги прехвърлете в чинията. Поръсете с начукани на едро печени лешници. Поръсете още ганаш. Украсете с листенца мента. Накрая поръсете с настърган натурален шоколад.

Продукти

  • 80 г печени лешници
  • 150 г безсолно масло

 

За пастата:

  • 200 г брашно тип 00
  • 50 г семолина
  • 2 жълтъка
  • 2 яйца
  • 50 г натурален шоколад (70% какао)
  • 15 г какао

 

За ганаша:

  • 150 г бял шоколад
  • 250 г пълномаслена течна сметана

Свързани рецепти