Шоколадови спагети с печени лешници и ганаш от бял шоколад
Рецепта от: Лука Чиано
Предполагали ли сте, че пастата може да бъде сладка? Това е рецепта за прясна шоколадова паста със сос от бял ганаш и печени лешници. Истинско съвършенство!
Продукти
- 80 г печени лешници
- 150 г безсолно масло
- За пастата:
- 200 г брашно тип 00
- 50 г семолина
- 2 жълтъка
- 2 яйца
- 50 г натурален шоколад (70% какао)
- 15 г какао
- За ганаша:
- 150 г бял шоколад
- 250 г пълномаслена течна сметана
Начин на приготвяне:
- 1. За ганаша от бял шоколад нарежете на ситно белия шоколад и го сипете в купа. Загрейте сметаната почти до кипване и залейте шоколада с нея. Разбъркайте с шпатула докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка и лъскава.
- 2. За пастата пресейте брашното в голяма купа и добавете семолината. Пресейте какаото и разбъркайте с помощта на миксер. Добавете двата жълтъка и разбийте докато се абсорбират. След това добавете и двете цели яйца и разбъркайте отново. Накрая добавете предварително разтопения на водна баня натурален шоколад. Бъркайте в продължение на 5 минути. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете леко. Оформете на диск, увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 30 минути.
- 3. Разстелете леко с ръце тестото и го пуснете през машина за паста, на най-широкия размер. Прегънете тестото и пуснете отново. Продължете докато получите тънка и дълга лента. Оформете спагети с помощта на уред за паста, наречен китара. Измерете дължината на китарата и отрежете парче от тестото със същия размер. Поставете тестото върху струните и с помощта на точилка притиснете леко към тях. Така ще получите тънки спагети.
- 4. Пуснете шоколадовите спагети в тенджера с вряща подсолена вода и гответе докато пастата изплува на повърхността или до готовност.
- 5. В тиган разтопете маслото на умерен огън до получаването на златистокафяв цвят. Добавете сварената паста заедно с малко вода от варенето. Разтръскайте за 1-2 минути.
- 6. На дъното на чиния разстелете малко ганаш от бял шоколад. С помощта на голяма вилица и черпак намотайте спагети и ги прехвърлете в чинията. Поръсете с начукани на едро печени лешници. Поръсете още ганаш. Украсете с листенца мента. Накрая поръсете с настърган натурален шоколад.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Рейчъл Ку
Ригатони с гъби
Рецепти Джейми Оливър
Лесна паста карбонара
Рецепти Джейми Оливър
Спаначена паста пичи
Рецепти Силвия Колока
Спагети със суров доматен сос
Рецепти Гордън Рамзи
Паста с аншоа, домати и чили
Рецепти Донал Скиан
Букатини със зеле и бекон
Рецепти Стоян и Лора
Млинци
Рецепти Лука Чиано
Гурме талятели със сос Карбонара
Рецепти Лука Чиано
Ньоки с горгонзола, бекон и шафран