Шоколадови солени топчета
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. Начупете млечния и натурален шоколад и го разтопете на водна баня заедно, като бъркате от време на време. Щом шоколадът се разтопи, дръпнете купата от огъня и добавете маслото на парченца. Разбъркайте внимателно докато сместа стане гладка и лъскава.
2. В тенджерка сипете сметаната заедно с половината захар и лъжичка едра морска сол. В купа разбийте жълтъците с останалата захар с помощта на тел. Щом сметаната кипне, добавете я към жълтъците на тънка струйка, като разбивате енергично. Върнете цялата смес в тенджерката на котлона и бъркайте докато температурата достигне 80 градуса.
3. Добавете сметановия крем към разтопения шоколад и бъркайте внимателно докато сместа стане хомогенна. Покрийте купата с прозрачно фолио и я поставете в хладилник за 10 минута, да се стегне.
4. Разтопете 2/3 от шоколада за глазурата. Щом дръпнете купата от огъня, добавете останалия нарязан шоколад и бъркайте докато той се разтопи.
5. От охладения шоколадов ганаш оформете еднакви парчета с помощта на лъжица. Бързо оформете всяко парче на кръгло топче между дланите си. Подредете топчетата в чиния. Поставете топчетата в хладилник за 10 минути, да се стегнат.
6. С помощта на вилица потапяйте всяко топче в темперирания разтопен шоколад, изцеждайте ги и ги подредете в плоска тава, постлана с хартия за печене. Работете бързо. Поръсете с по малко едра морска сол всеки шоколадов бонбон. Аставете бонбоните на стайна температура 10 минути, да се стегнат.
2. В тенджерка сипете сметаната заедно с половината захар и лъжичка едра морска сол. В купа разбийте жълтъците с останалата захар с помощта на тел. Щом сметаната кипне, добавете я към жълтъците на тънка струйка, като разбивате енергично. Върнете цялата смес в тенджерката на котлона и бъркайте докато температурата достигне 80 градуса.
3. Добавете сметановия крем към разтопения шоколад и бъркайте внимателно докато сместа стане хомогенна. Покрийте купата с прозрачно фолио и я поставете в хладилник за 10 минута, да се стегне.
4. Разтопете 2/3 от шоколада за глазурата. Щом дръпнете купата от огъня, добавете останалия нарязан шоколад и бъркайте докато той се разтопи.
5. От охладения шоколадов ганаш оформете еднакви парчета с помощта на лъжица. Бързо оформете всяко парче на кръгло топче между дланите си. Подредете топчетата в чиния. Поставете топчетата в хладилник за 10 минути, да се стегнат.
6. С помощта на вилица потапяйте всяко топче в темперирания разтопен шоколад, изцеждайте ги и ги подредете в плоска тава, постлана с хартия за печене. Работете бързо. Поръсете с по малко едра морска сол всеки шоколадов бонбон. Аставете бонбоните на стайна температура 10 минути, да се стегнат.
Продукти
- За шоколадовия ганаш:340 г натурален шоколад 240 г млечен шоколад 75 г масло 150 г захар 150 мл течна животинска сметана 3 жълтъка 1 ч.л. едра морска сол 90 мл ликьор "Бейлис"За глазурата:500 г натурален шоколад едра морска сол
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери