Тези шоколадови пудингчета се приготвят във фурна на пара. Така те стават меки и сочни, с плътен шоколадов вкус. Заливат се с шоколадов фъдж сос и се гарнират с пресни малини.

Продукти

  • 2 яйца
  • 100 г безсолно масло
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 50 г захар
  • 50 г кафява захар
  • 105 г брашно
  • щипка сол
  • 100 г натурален шоколадов кувертюр (54% какао)
  • 60 мл течна готварска сметана
  • 150 г млечен шоколадов кувертюр
  • За фъдж соса:
  • 150 г млечен шоколадов кувертюр
  • 200 мл течна готварска сметана
  • 30 мл златен сироп
  • 125 г малини

Начин на приготвяне:

  • 1. Темперирайте яйцата като ги поставите в купа с топла вода (36-37 градуса) за 5-10 минути. След това ги разбийте леко в купичка.
  • 2. Разбийте мекото масло с двата вида захар, до пухкавост. Добавете яйцата малко по малко, без да спирате разбиването. Добавете и ванилията.
  • 3. Добавете брашното и солта и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула.
  • 4. В касерола загрейте сметаната и нарязания шоколад, докато той се разтопи. Дръпнете от огъня и разбъркайте докато сместа стане хомогенна. След като малко поизстине, добавете сместа при останалите съставки и разбъркайте внимателно. Накрая добавете нарязан или на капки млечен шоколад.
  • 5. Напълнете ¾ от обема на 6 стъклени или керамични купички (вместимост 170 мл) със сместа. Покрийте всяка купичка с кръгло парче хартия за печене и парче алуминиево фолио. Подредете купичките в дълбока тава. Поставете ги на функция „Пара“ във фурната, на 100 градуса за 30 минути. Ако нямате такава функция, напълнете тавата с гореща вода до средата на купичките и печете на водна баня. Печете докато клечката, с която проверявате готовността на пудинга, не излезе чиста.
  • 6. За фъдж соса сипете сметаната и златния сироп в касеролка и оставете сместа да кипне. С нея залейте нарязания шоколад в купа. Разбъркайте енергично, докато шоколадът се разтопи. Пресипете в кана.
  • 7. Полейте всяко пудингче с фъдж сос и гарнирайте с няколко малини.

Свързани рецепти

Виж всички