Шоколадови пудингчета на пара
Рецепта от: Кирстен Тиболс
Тези шоколадови пудингчета се приготвят във фурна на пара. Така те стават меки и сочни, с плътен шоколадов вкус. Заливат се с шоколадов фъдж сос и се гарнират с пресни малини.
Продукти
- 2 яйца
- 100 г безсолно масло
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 50 г захар
- 50 г кафява захар
- 105 г брашно
- щипка сол
- 100 г натурален шоколадов кувертюр (54% какао)
- 60 мл течна готварска сметана
- 150 г млечен шоколадов кувертюр
- За фъдж соса:
- 150 г млечен шоколадов кувертюр
- 200 мл течна готварска сметана
- 30 мл златен сироп
- 125 г малини
Начин на приготвяне:
- 1. Темперирайте яйцата като ги поставите в купа с топла вода (36-37 градуса) за 5-10 минути. След това ги разбийте леко в купичка.
- 2. Разбийте мекото масло с двата вида захар, до пухкавост. Добавете яйцата малко по малко, без да спирате разбиването. Добавете и ванилията.
- 3. Добавете брашното и солта и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула.
- 4. В касерола загрейте сметаната и нарязания шоколад, докато той се разтопи. Дръпнете от огъня и разбъркайте докато сместа стане хомогенна. След като малко поизстине, добавете сместа при останалите съставки и разбъркайте внимателно. Накрая добавете нарязан или на капки млечен шоколад.
- 5. Напълнете ¾ от обема на 6 стъклени или керамични купички (вместимост 170 мл) със сместа. Покрийте всяка купичка с кръгло парче хартия за печене и парче алуминиево фолио. Подредете купичките в дълбока тава. Поставете ги на функция „Пара“ във фурната, на 100 градуса за 30 минути. Ако нямате такава функция, напълнете тавата с гореща вода до средата на купичките и печете на водна баня. Печете докато клечката, с която проверявате готовността на пудинга, не излезе чиста.
- 6. За фъдж соса сипете сметаната и златния сироп в касеролка и оставете сместа да кипне. С нея залейте нарязания шоколад в купа. Разбъркайте енергично, докато шоколадът се разтопи. Пресипете в кана.
- 7. Полейте всяко пудингче с фъдж сос и гарнирайте с няколко малини.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Ейнсли Хариът
Ямайски джинджифилов сладкиш с лимонова глазура
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди
Рецепти Кирстен Тиболс
Бабка с шоколадов пълнеж