Шоколадови нуга хапки
1. Сипете филираните бадеми на един слой в тавичка, постлана с хартия за печене. Печете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса 10 минути.
2. В тенджерка сипете захарта, водата и меда. Разбъркайте и оставете сместа да заври. С помощта на термометър мерете темепературата на сместа. Когато достигне 140 градуса, дръпнете от огъня.
3. Разбийте белтъците с помощта на миксер. В движение добавете 1 с.л. захар на струйка. Разбивайте до получаването на твърд сняг. Добавете достигналата 140 градуса смес на тънка струйка и разбивайте на максимална скорост.
4. Намаслете кръгла форма или тавичка /диаметър 24 см/. Постелете дъното и с изрязан кръг от хартия за печене. Върху нея подредете в кръг листовете вафлена хартия.
5. Добавете изстиналите печени филирани бадеми към нуга сместа и разбъркайте с помощта на шпатула. Изсипете сместа в подготвената форма. Заравнете добре и покрийте с лист хартия за печене. Оставете нугата да престои 1 нощ.
6. Начупете двата вида шоколад в две отделни купи и ги разтопете на водна баня. След това темперирайте всеки  шоколад, като разстелете 2/3 от топлия шоколад върху студен мраморен плот с помощта на шпакла, докато температурата му спадне до 26 градуса. След това го върнете при останалия шоколад в купата.
7. Извадете нугата от формата и отстранете двата листа хартия за печене. Нарежете на едри квадрати.
8. Постелете дъното на правоъгълна тавичка /размери 25х40 см/ с хартия за печене така, че да има ръбчета от хартията. С лъжица поръсете малко от белия шоколада, а след това и от млечния. Върху шоколада разпръснете половината парчета нуга и половината сурови бадеми. Отново поръсете първо с единия, после с другия шоколад. Разпръснете останалите парчета нуга и бадеми. Поръсете и останалия шоколад. Оставете сместа да постои 30 минути на стайна температура.
9. Нарежете шоколадовата нуга на парчета и подредете върху поднос.

Продукти

  • 270 г филирани бадеми 295 г захар 100 мл вода 290 мл течен мед 2 белтъка 350 г бял шоколад 350 г млечен шоколад 100 г бадеми

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички