Шоколадови квадрати с медена пита
Рецепта от: Марк Мориарти
Рецепта за типично английски десерт с много шоколад и захар. Основата е от смлян корнфлейкс и шоколад, а пластовете са от карамел и шоколад. Най.горният слой е т.нар. медена пита, която представлява карамелизирана захар със сода бикарбонат.
Продукти
- За основата:
- 50 г натурален корнфлейкс
- 20 г натурален шоколад
- За първия слой:
- 400 г течна сметана
- 200 г прясно мляко
- 20 г захар
- 450 г млечен шоколад
- 6 листа желатин
- За шоколадовата глазура:
- 20 г прясно мляко
- 150 г течна сметана
- 100 г захар
- 35 г какао
- 35 г натурален шоколад
- 3 листа желатин
- За медената пита:
- 200 г захар
- 50 г мед
- 1 с.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
- 1. За основата разтопете начупения шоколад на водна баня. Поставете корнфлейкса в плик с цип и го начукайте с точилка. След това го добавете към разтопения шоколад и разбъркайте добре.
- 2. Намазнете дъното на дълбока квадратна форма с подвижно дъно и постелете хартия за печене. Изсипете сместа за основата и я разпределете равномерно, като хубаво я притискате към дъното. Поставете в хладилник за 1 час.
- 3. За първия слой накиснете листата желатин в студена вода за 10 минути. Сипете сметаната, млякото и захарта в тенджерка и затоплете сместа на бавен огън. Щом сместа заври, дръпнете от огъня и добавете набъбналия желатин, като го изтискате. Разбъркайте докато желатина се разтопи. Начупете шоколада на парченца в купа и върху него изсипете горещата смес. Разбъркайте докато той се разтопи и сместа стане гладка.
- 4. Изсипете шоколадовата смес върху стегнатата основа. Върнете в хладилника за 2 часа.
- 5. За шоколадовата глазура накиснете листата желатин в студена вода за 10 минути. Сипете млякото и сметаната в касерола и добавете захарта, нарязания шоколад и какаото. Разбърквайте сместа с тел, докато заври. Дръпнете от огъня и добавете изтискания желатин. Разбъркайте докато се разтопи.
- 6. Залейте стегнатия сладкиш с шоколадовата глазура и поставете в хладилник за 30 минути.
- 7. За медената пита сипете захарта в касерола заедно с меда и поставете на умерен огън. Бъркайте с дървена лъжица, докато захарта придобие тъмнозлатист цвят. Добавете содата бикарбонат, от нея сместа веднага ще бухне. Разбъркайте и дръпнете от котлона. Изсипете сместа в тава, постлана с хартия за печене. Оставете сместа на стайна температура да се втвърди.
- 8. Извадете шоколадовия сладкиш от хладилника и внимателно го извадете от формата. Върху него начупете медена пита. Нарежете на квадратни парчета.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Павел Павлов
Гофрети със сладко от круши и карамелен сос
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Надия Хюсеин
Десерт „Каменист път“ с ябълки и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Домашна халва с брашно
Рецепти Ейнсли Хариът
Мелба със сладолед, медена пита и сос "Бътърскоч"
Рецепти Стоян и Лора
Тарталети от точени кори с круши
Рецепти Стоян и Лора
Топла грис халва с шамфъстъци и сладолед
Рецепти Ейнсли Хариът
Чийзкейк с ягоди в бурканчета
Рецепти Стоян и Лора
Бонбони от кокос и малини