Рецепта за типично английски десерт с много шоколад и захар. Основата е от смлян корнфлейкс и шоколад, а пластовете са от карамел и шоколад. Най.горният слой е т.нар. медена пита, която представлява карамелизирана захар със сода бикарбонат.

 

Продукти

  • За основата:
  • 50 г натурален корнфлейкс
  • 20 г натурален шоколад
  • За първия слой:
  • 400 г течна сметана
  • 200 г прясно мляко
  • 20 г захар
  • 450 г млечен шоколад
  • 6 листа желатин
  • За шоколадовата глазура:
  • 20 г прясно мляко
  • 150 г течна сметана
  • 100 г захар
  • 35 г какао
  • 35 г натурален шоколад
  • 3 листа желатин
  • За медената пита:
  • 200 г захар
  • 50 г мед
  • 1 с.л. сода бикарбонат

Начин на приготвяне:

  • 1. За основата разтопете начупения шоколад на водна баня. Поставете корнфлейкса в плик с цип и го начукайте с точилка. След това го добавете към разтопения шоколад и разбъркайте добре.
  • 2. Намазнете дъното на дълбока квадратна форма с подвижно дъно и постелете хартия за печене. Изсипете сместа за основата и я разпределете равномерно, като хубаво я притискате към дъното. Поставете в хладилник за 1 час.
  • 3. За първия слой накиснете листата желатин в студена вода за 10 минути. Сипете сметаната, млякото и захарта в тенджерка и затоплете сместа на бавен огън. Щом сместа заври, дръпнете от огъня и добавете набъбналия желатин, като го изтискате. Разбъркайте докато желатина се разтопи. Начупете шоколада на парченца в купа и върху него изсипете горещата смес. Разбъркайте докато той се разтопи и сместа стане гладка.
  • 4. Изсипете шоколадовата смес върху стегнатата основа. Върнете в хладилника за 2 часа.
  • 5. За шоколадовата глазура накиснете листата желатин в студена вода за 10 минути. Сипете млякото и сметаната в касерола и добавете захарта, нарязания шоколад и какаото. Разбърквайте сместа с тел, докато заври. Дръпнете от огъня и добавете изтискания желатин. Разбъркайте докато се разтопи.
  • 6. Залейте стегнатия сладкиш с шоколадовата глазура и поставете в хладилник за 30 минути.
  • 7. За медената пита сипете захарта в касерола заедно с меда и поставете на умерен огън. Бъркайте с дървена лъжица, докато захарта придобие тъмнозлатист цвят. Добавете содата бикарбонат, от нея сместа веднага ще бухне. Разбъркайте и дръпнете от котлона. Изсипете сместа в тава, постлана с хартия за печене. Оставете сместа на стайна температура да се втвърди.
  • 8. Извадете шоколадовия сладкиш от хладилника и внимателно го извадете от формата. Върху него начупете медена пита. Нарежете на квадратни парчета.

Свързани рецепти

Виж всички