Тези кексчета се приготвят с фурми, масло, брашно и какао. След като се изпекат, се заливат с какаово-сметанова глазура. Меки и неустоимо вкусни!

Продукти

  • 200 г брашно
  • 170 г сочни фурми без костилки
  • 125 г краве масло, стайна температура
  • 140 г кафява захар
  • 1 яйце
  • 20 г какао
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • За заливката:
  • 200 мл животинска сметана
  • 50 г краве масло
  • 50 г кафява захар
  • 40 г какао

Начин на приготвяне:

  • 1. Сварете фурмите в около 200 мл вода за около 10 минути. След това извадете в купа, пасирайте и оставете да се охладят.
  • 2. В купа разбийте маслото и захарта. Сипете охладената паста от фурми и разбъркайте с шпатула. Добавете бакпулвера, брашното, в което е разбъркано какаото, щипка сол и яйцето.
  • 3. Разпределете готовото тесто в тава за мъфини, в дупките на която сте поставили хартиени формички за мъфини.
  • 4. Печете шоколадовите кексчета в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15 минути.
  • 5. За заливката загрейте в тенджера сметаната, маслото, захарта и какаото и гответе около 5–10 минути, докато се получи гладка смес.
  • 6. Извадете готовите кексчета от хартиените форми и ги подредете обърнати върху решетка, под която има тава. Залейте ги с шоколадовата смес. Оставете да се напоят и сервирайте.

Свързани рецепти

Виж всички