Шоколадови дантелени кошнички
Рецепта от: Кирстен Тиболс
За да направите тези шоколадови дантелени кошнички, първо трябва да темперирате шоколад. След това шоколадът се шприцова върху цилиндрична основа. Напълнете кошничките непосредствено преди да ги поднесете с бита сметана и ягоди.
Продукти
- 300 г натурален шоколад (54% какао)
- За пълнежа:
- 500 г ягоди
- 600 мл течна сметана (48% масленост)
- 60 г захар
- 5 г ванилова паста
- 100 г натурален шоколад (54% какао)
- пудра захар
Начин на приготвяне:
- 1. За кошничките изрежете 8 кръгчета от хартия за печене с диаметър 16 см. Притиснете всяка върху бурканче от сладко, за да приеме хартията форма на купичка.
- 2. Темперирайте шоколада, като го загреете в касерола – нарязан или на капки, докато половината от него се разтопи, а останалата половина все още е твърд. Дръпнете съда от огъня и разбъркайте енергично, докато целият шоколад се разтопи и стане гладък и лъскав.
- 3. Пресипете част от шоколада във фунийка от хартия за печене. Затворете фунийката и стиснете. Отрежете много тънко края на фунийката. Поставете кръгче хартия за печене върху плота и започнете върху него да правите тънки ленти от шоколад напред-назад и настрани, така че да се получи нещо като дантела. Поставете веднага кръгчето с шоколад в купичка. Оберете останалия шоколад от плота и го добавете в купата при другия. Когато се наложи да напълните нова фунийка с шоколад, загрейте шоколада в нея с помощта на сешоар. Оформете по този начин 8 кошнички от шоколад.
- 4. За пълнежа разбийте сметаната със захарта и ванилията с помощта на миксер. Щом се задържа на лъжица, сметаната е готова.
- 5. Напълнете всяка шоколадова дантелена кошничка до половина с бита сметана. Върху нея подредете няколко резена ягоди. Сложете още бита сметана – догоре и още резени ягоди. Накрая поръсете с фино настърган шоколад и пудра захар.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Павел Павлов
Гофрети със сладко от круши и карамелен сос
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Надия Хюсеин
Десерт „Каменист път“ с ябълки и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Домашна халва с брашно
Рецепти Ейнсли Хариът
Мелба със сладолед, медена пита и сос "Бътърскоч"
Рецепти Стоян и Лора
Тарталети от точени кори с круши
Рецепти Стоян и Лора
Топла грис халва с шамфъстъци и сладолед
Рецепти Ейнсли Хариът
Чийзкейк с ягоди в бурканчета
Рецепти Стоян и Лора
Бонбони от кокос и малини