За да направите тези шоколадови дантелени кошнички, първо трябва да темперирате шоколад. След това шоколадът се шприцова върху цилиндрична основа. Напълнете кошничките непосредствено преди да ги поднесете с бита сметана и ягоди.

Продукти

  • 300 г натурален шоколад (54% какао)
  • За пълнежа:
  • 500 г ягоди
  • 600 мл течна сметана (48% масленост)
  • 60 г захар
  • 5 г ванилова паста
  • 100 г натурален шоколад (54% какао)
  • пудра захар

Начин на приготвяне:

  • 1. За кошничките изрежете 8 кръгчета от хартия за печене с диаметър 16 см. Притиснете всяка върху бурканче от сладко, за да приеме хартията форма на купичка.
  • 2. Темперирайте шоколада, като го загреете в касерола – нарязан или на капки, докато половината от него се разтопи, а останалата половина все още е твърд. Дръпнете съда от огъня и разбъркайте енергично, докато целият шоколад се разтопи и стане гладък и лъскав.
  • 3. Пресипете част от шоколада във фунийка от хартия за печене. Затворете фунийката и стиснете. Отрежете много тънко края на фунийката. Поставете кръгче хартия за печене върху плота и започнете върху него да правите тънки ленти от шоколад напред-назад и настрани, така че да се получи нещо като дантела. Поставете веднага кръгчето с шоколад в купичка. Оберете останалия шоколад от плота и го добавете в купата при другия. Когато се наложи да напълните нова фунийка с шоколад, загрейте шоколада в нея с помощта на сешоар. Оформете по този начин 8 кошнички от шоколад.
  • 4. За пълнежа разбийте сметаната със захарта и ванилията с помощта на миксер. Щом се задържа на лъжица, сметаната е готова.
  • 5. Напълнете всяка шоколадова дантелена кошничка до половина с бита сметана. Върху нея подредете няколко резена ягоди. Сложете още бита сметана – догоре и още резени ягоди. Накрая поръсете с фино настърган шоколад и пудра захар.

Свързани рецепти

Виж всички