Шоколадова украса - цвете
Рецепта от: Кирстен Тиболс
Научете как може сами да направите украса за сладкиш или торта, която ще го превърне в наистина специален десерт.
Продукти
- 250 г качествен натурален шоколадов кувертюр (54%)
Начин на приготвяне:
- 1. Изрежете 5 ленти от хартия за печене с размери 30х7 см.
- 2. Темперирайте шоколада като го начупите на парченца в тенджерка и го загреете на умерен огън, докато 50% от него се разтопи, а останалите 50% все още са в твърдо състояние. Дръпнете от огъня и пресипете шоколада в пластмасова купа. Разбъркайте енергично, докато целият шоколад се разтопи и стане гладък и лъскав.
- 3. Топнете напълно суха четка с естествен косъм в разтопения шоколад, изтръскайте излишното и минете с едно движение върху приготвени лист хартия за печене. На всеки лист трябва да направите по общо 30 цапвания – по 5 бр. върху две хартиени ленти, по 6 бр. върху още две ленти и 8 бр. върху една лента. Това са венчелистчетата на цветето. Две ленти оставете върху плота, а останалите 3 поотделно поставете във висок буркан или кутия, за да се получат извити венчелистчета. Оставете на стайна температура за 20 минути.
- 4. По средата на малко квадратно парче хартия за печене сипете ½ ч.л. темпериран шоколад. Подредете в кръг, със застъпване, 5 плоски венчелистчета, като всяко допира разтопения шоколад, който играе ролята на лепило. Сипете още малко шоколад по средата и направете втори слой от 5 плоски венчелистчета. Сипете пак разтопен шоколад по средата и започнете да подреждате извитите венчелистчета – по 6-7 бр. на „етаж“.
- 5. Оставете шоколадово цвете на стайна температура за 20 минути. Повдигнете го с помощта на шпатула и го поставете по средата на шоколадов чийзкейк без печене.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Ейнсли Хариът
Ямайски джинджифилов сладкиш с лимонова глазура
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди
Рецепти Кирстен Тиболс
Бабка с шоколадов пълнеж