Описание:

1. За блатовете сипете в купа сухите съставки - брашно, захар, сода бакпулвер, сол и какао. Разбъркайте добре.

2. В друга купа сипете мътеницата, разтопеното кокосово масло, 2 яйца и ваниловата паста. Разбийте с помощта на миксер, до хомогенност. Добавете сухите съставки, като сипвате лъжица по лъжица, без да спирате разбиването. Накрая добавете горещата вода.

3. Намажете с олио дъното и стените на 2 форми (диаметър 20-22 см) и поставете кръг от хартия за печене на дъното им. Поставете хартия за печене и по стените на формите, така че да излиза над формата. Разпределете сместа за блатове по равно в двете форми. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25 минути. Щом прободете блата с клечка, тя трябва да излезе чиста. Оставете блатовете да изстинат напълно.

4. За млечния шоколадов крем Шантили нарежете млечния шоколад и го сложете в голяма купа, може да използвате и шоколадов чипс. В тенджерка сипете 400 мл течна сметана и добавете ваниловата паста. Щом сметаната заври, я излейте върху шоколада. Разбъркайте енергично докато шоколадът се разтопи. След това добавете останалата течна сметана, която трябва да е студена. Рзабъркайте и покрийте крема с прозрачно фолио (да  покрива повърхността му). Поставете в хладилник за 5 часа.

5. За декорацията темперирайте белия шоколад като го начупите и го поставите в пластмасова купа. Поставете купата в микровълнова фурна за 30 секунди или докато половината шоколад се разтопи, а останалия шоколад все още не е. Разбъркайте енергично докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка и лъскава. По същия начин темперирайте и натуралния шоколад. Пресипете всеки вид разтопен шоколад в пош за еднократна употреба или плик с цип и отрежете края му.

6. Поставете лист А4 с надпис HAPPY под лист хартия за печене. Шприцовайте малка точка в горния ляв край на буквата и поставете дървена клечка. След това изпишете буквата, като шприцовате шоколад по шаблона. По същия начин оформете и останалите 4 букви, като първо закрепвате дървена клечка в горния ляв ъгъл. Поставете друг лист А4 с надпис BIRTHDAY под друг лист хартия за печене. Изпишете буквите с бял шоколад, без да поставяте дървени клечки. Отрежете тънко края на поша с натурален шоколад и направете тънки ленти върху белите букви. Вдигнете буквите преди натуралния шоколад да се е втвърдил напълно..

7. Загрейте останалия разтопен бял шоколад с помощта на сешоар и го пресипете в пош или плик с цип, като отрежете края му тънко. Шприцовайте тънки ленти вертикално, по цялата повърхност на лист твърд целофан или гъвкава пластмасова подложка. След това шприцовайте хоризонтални ленти, без да оставяте големи дупки в образувалата се решетка. навийте подложката на свободно руло и го поставете в хладилник за 5 минути.

8. Изрежете горната неравна част на изстиналите блатове с помощта на назъбен нож. Поставете единия блат, с изравнената част нагоре върху поднос за торта. Разбийте студения крем с помощта на миксер. Нанесете плътен слой от него върху блата. Поставете втория блат с изрязаната страна надолу и притиснете добре. Нанесете крем плътно върху горния блат. След това нанесете крем и постените на тортата. Поставете декорацията от бял шкоолад върху тортата. Буквите BIRTHDAY подредете от предната страна на тортата, върху стената, а буквите HAPPY забучете с помощта на клечките върху тортата.

7.

Продукти

За блатовете:

  • 400 г брашно
  • 400 г фина кристална захар
  • 90 г какао
  • 2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сол
  • 105 г кокосово масло
  • 2 яйца
  • 230 мл мътеница
  • 1 1/2  ч.л. ванилова паста
  • 230 мл гореща вода

 

За млечния шоколадов крем Шантили:

  • 800 г прясна течна сметана
  • 1 ч.л. ванилова паста
  • 400 г млечен шоколад

 

За декорация:

  • 200 г бял шоколад
  • 200 г натурален шоколад

Свързани рецепти