Шоколадова торта за рожден ден
Рецепта от: Кирстен Тиболс
1. За блатовете сипете в купа сухите съставки - брашно, захар, сода бакпулвер, сол и какао. Разбъркайте добре.
2. В друга купа сипете мътеницата, разтопеното кокосово масло, 2 яйца и ваниловата паста. Разбийте с помощта на миксер, до хомогенност. Добавете сухите съставки, като сипвате лъжица по лъжица, без да спирате разбиването. Накрая добавете горещата вода.
3. Намажете с олио дъното и стените на 2 форми (диаметър 20-22 см) и поставете кръг от хартия за печене на дъното им. Поставете хартия за печене и по стените на формите, така че да излиза над формата. Разпределете сместа за блатове по равно в двете форми. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25 минути. Щом прободете блата с клечка, тя трябва да излезе чиста. Оставете блатовете да изстинат напълно.
4. За млечния шоколадов крем Шантили нарежете млечния шоколад и го сложете в голяма купа, може да използвате и шоколадов чипс. В тенджерка сипете 400 мл течна сметана и добавете ваниловата паста. Щом сметаната заври, я излейте върху шоколада. Разбъркайте енергично докато шоколадът се разтопи. След това добавете останалата течна сметана, която трябва да е студена. Рзабъркайте и покрийте крема с прозрачно фолио (да покрива повърхността му). Поставете в хладилник за 5 часа.
5. За декорацията темперирайте белия шоколад като го начупите и го поставите в пластмасова купа. Поставете купата в микровълнова фурна за 30 секунди или докато половината шоколад се разтопи, а останалия шоколад все още не е. Разбъркайте енергично докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка и лъскава. По същия начин темперирайте и натуралния шоколад. Пресипете всеки вид разтопен шоколад в пош за еднократна употреба или плик с цип и отрежете края му.
6. Поставете лист А4 с надпис HAPPY под лист хартия за печене. Шприцовайте малка точка в горния ляв край на буквата и поставете дървена клечка. След това изпишете буквата, като шприцовате шоколад по шаблона. По същия начин оформете и останалите 4 букви, като първо закрепвате дървена клечка в горния ляв ъгъл. Поставете друг лист А4 с надпис BIRTHDAY под друг лист хартия за печене. Изпишете буквите с бял шоколад, без да поставяте дървени клечки. Отрежете тънко края на поша с натурален шоколад и направете тънки ленти върху белите букви. Вдигнете буквите преди натуралния шоколад да се е втвърдил напълно..
7. Загрейте останалия разтопен бял шоколад с помощта на сешоар и го пресипете в пош или плик с цип, като отрежете края му тънко. Шприцовайте тънки ленти вертикално, по цялата повърхност на лист твърд целофан или гъвкава пластмасова подложка. След това шприцовайте хоризонтални ленти, без да оставяте големи дупки в образувалата се решетка. навийте подложката на свободно руло и го поставете в хладилник за 5 минути.
8. Изрежете горната неравна част на изстиналите блатове с помощта на назъбен нож. Поставете единия блат, с изравнената част нагоре върху поднос за торта. Разбийте студения крем с помощта на миксер. Нанесете плътен слой от него върху блата. Поставете втория блат с изрязаната страна надолу и притиснете добре. Нанесете крем плътно върху горния блат. След това нанесете крем и постените на тортата. Поставете декорацията от бял шкоолад върху тортата. Буквите BIRTHDAY подредете от предната страна на тортата, върху стената, а буквите HAPPY забучете с помощта на клечките върху тортата.
7.
Продукти
- За блатовете:
- 400 г брашно
- 400 г фина кристална захар
- 90 г какао
- 2 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сол
- 105 г кокосово масло
- 2 яйца
- 230 мл мътеница
- 1 1/2 ч.л. ванилова паста
- 230 мл гореща вода
- За млечния шоколадов крем Шантили:
- 800 г прясна течна сметана
- 1 ч.л. ванилова паста
- 400 г млечен шоколад
- За декорация:
- 200 г бял шоколад
- 200 г натурален шоколад
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене