Начин на приготвяне:

1. Направете маслено тесто за пай /или т.нар. виенско тесто/ и го сложете в хладилник да се стегне. Може да използвате и готово маслено тесто. Разточете тестото, като го поставите между две парчета хартия за печене. Прехвърлете го върху форма за пай с помощта на точилка, напаснете го и изрежете излишното с нож.
2. Върху тестото изсипете сладко от мляко /дулче де лече/ и го разстелете на тънък слой. Поръсете с начукани на едро предварително запечени лешници.
3. Сложете на водна баня шоколада заедно с маслото и солта. Бъркайте докато не стане еднородна гладка смес.
4. Разбийте яйцата със захарта с помощта на миксер, до побеляване. Сварете сироп от захар и вода. Добавете го на тънка струйка към яйчената смес, като разбивате на висока скорост. Добавете шоколада към яъчената смес и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. Изсипете сместа върху карамела. Изпечете тортата.
5. В хаванче смесете и счукайте продуктите за поръсване. След като изстине тортата, поръсете със сместа. Поднесете парче торта, гарнирано с полуразбита течна сметана.

Продукти

За пълнежа:

  • 200 г натурален шоколад
  • 150 г масло
  • щипка сол
  • 3 яйца
  • 50 г захар
  • 150 г захар
  • 75 мл вода

За поръсване:

  • 0.5 ч.л. канела
  • 2 гвоздейчета карамфил
  • 0.5 сушено чили
  • щипка семена от кориандър
  • 1 с.л. настъргана портокалова кора
  • смесена със захар и сол

За основата:

  • маслено тесто
  • 1 бурканче сладко от мляко
  • 100 г запечени лешници

Свързани рецепти