Шоколадова торта с трюфели
Рецепта от: Мери Бери
Декадентски, впечатляващ, вкусен - така може да бъде описан този десерт, истинско празненство на шоколада. Приготвянето му отнема време, но си заслужава да го поднесете за специален повод.
Продукти
- За блатовете:
- 250 г шоколад (30-50% какао)
- 6 яйца
- 225 г захар
- 150 г смлени бадеми
- За шоколадовия мус:
- 180 г шоколад
- 75 г захар
- 1 с.л. бренди
- 3 жълтъка
- 300 мл течна пълномаслена сметана
- Допълнително:
- какао
- 200 л течна пълномаслена сметана
- 4 шоколадови трюфели
Начин на приготвяне:
- 1. За блатовете отделете жълтъците и белтъците на 5 яйца. В голяма купа разбийте жълтъците, 1 яйце и захарта с помощта на миксер, докато сместа увеличи обема си и стане бледо жълта. Добавете смлените бадеми и разбъркайте отново. Добавете и предварително разтопения на водна баня шоколад. Разбъркайте с помощта на шпатула.
- 2. Разбийте белтъците на сняг с помощта на миксер. Добавете малко от тях към шоколадовата смес и разбъркайте внимателно. След това добавете останалите белтъци и разбъркайте.
- 3. Разпределете сместа по равно в 2 форми с пружина (диаметър 20 см), предварително намазани с масло и постлани с хартия за печене. Печете блатовете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 25-30 минути. След това оставете блатовете да изстинат във формите 10 минути. Извадете ги от формите и ги поставете върху решетки, за да изстинат напълно.
- 4. За шоколадовия мус сварете захарен сироп от 75 г захар и 6 с.л. вода. Щом сместа кипне, гответе 20 секунди и дръпнете от котлона. Начупете шоколада на парченца и го сложете в кухненски робот. Смелете го на фин прах. Добавете горещия захарен сироп и пасирайте отново. Добавете жълтъците и брендито и разбъркайте. Пресипете сместа в купа.
- 5. В друга купа разбийте сметаната до полуплътност. Добавете първо малко количество от нея към шоколадовата смес и разбъркайте с помощта на шпатула. След това добавете останалата част от битата сметана и разбъркайте.
- 6. Намажете с масло дъното и стените на дълбока форма с пружина (диаметър 20 см). Покрийте стените с хартия за печене. Поставете единия блат на дъното на формата, с долната част нагоре. Върху него изсипете целия шоколадов мус. Поставете внимателно втория блат, с горната част нагоре. Поръсете горния блат с тънък слой какао. Поставете тортата в хладилник поне за 6 часа.
- 7. Освободете тортата от стените на формата и отстранете хартията за печене. Поставете върху поднос. Шприцовайте 8 розички от бита сметана. Върху всяка розичка сложете по ½ шоколадов трюфел.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Торта с кисело мляко, бисквити и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Орехова торта с шипков мармалад
Рецепти Стоян и Лора
„Невидим“ ябълков сладкиш с карамелени орехи
Рецепти Найджела Лоусън
Торта "Павлова" с вкус на капучино
Рецепти Рудолф ван Веен
Австрийски гугелхупф с банани и кокос
Рецепти Марк Мориарти
Торта "Виктория"
Рецепти Стоян и Лора
Мини торти "Добуш"
Рецепти Стоян и Лора
Кекс "Мозайка"
Рецепти Донал Скиан
Панданов кейк
Рецепти Донал Скиан
Ирландска ябълкова торта със солен карамел