Шоколадова торта с портокал

Шоколадова торта с портокал

Начин на приготвяне:

1. За захаросаните портокалови корички използвайте био портокали или измийте много добре небелените портокали. Изрежете кората на портокалите, отстранете бялата вътрешна част от нея и я нарежете на тънки лентички. Пуснете коричките в голяма тенджера с вряща подсолена вода и ги бланширайте 2 минути. Прецедете ги и повторете бланширането 4 пъти.
2. Сипете захарта и водата в тенджерка и щом заврат добавете портокаловите корички. Оставете ги да се варят 45 минути, на слаб огън. След това ги подредете върху голяма плоска тава, постлана с хартия за печене.
3. За портокаловия мармалад използвайте био портокали или измийте добре небелени портокали. Сложете ги цели в тенджера с вода и ги варете на слаб огън 2 часа. Отрежете кората от двата края на всеки портокал. Нарежете портокалите на кубчета и ги сложете в тенджера със захарта и лимоновия сок. Варете портокалите 20 минути. Охладете мармалада.
3. За блата разбийте яйцата със захарта с помощта на миксер, до пяна. Разтопете маслото и към него добавете нарязания шоколад или шоколадов чипс и разбъркайте до гладкост. Добавете сместа от шоколад и масло към разбитите яйца и разбъркайте внимателно на ръка. Добавете брашното, предварително смесено с бакпулвер и разбъркайте внимателно.
4. Намаслете дъното истените на кръгла форма с диаметър 24 см и постелете дъното и с хартия за печене. печете блата в предварително загрята фурна на 170 градуса 50 минути.
5. За шоколадовата глазура сложете сметаната в тенджерка и я оставете да заври. Нарежет на ситно шоколада и го добавете към сметаната. Разбъркайте докато сместа стане гладка и дръпнете от огъня. Оставете глазурата леко да се охлади.
6. След като блата изстине, отстранете хартията за печене и го поставете върху поднос. Разрежете блата по средата, с помощта на назъбен нож. Върху долната половина нанесете портокаловия мармалад и го разстелете равномерно по цялата повърхност. Захлупете с другата половина блат.
7. Залейте тортата с шоколадовата глазура, като я оставите да се стече по стените и. Шприцовайте тънки лентички бял шоколад, предварително разтопен на водна баня. Украсете със захаросани портокалови корички.

Продукти

За портокаловите корички:

  • 2 портокала
  • 250 мл вода
  • 250 г захар

За портокаловия мармалад:

  • 2 портокала
  • 250 г захар
  • 1 лимон
  • сок

За блата:

  • 125 г натурален шоколад
  • 50 г масло
  • 4 яйца
  • 225 г захар
  • 225 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер

За шоколадовата глазура:

  • 275 г натурален шоколад
  • 215 мл течна сметана

Допълнително:

  • 50 г бял шоколад

Свързани рецепти