Шоколадова торта с панакота пълнеж

Шоколадова торта с панакота пълнеж

Начин на приготвяне:

1. За блата разбийте белтъците до бяло и тогава добавете бавно захарта към тях. Разбивайте с миксер докато станат твърди. Яйцата разбийте на ръка до пухкавост. След това добавете към тях разтопеното масло, брашното, а след това и фино смлените бадеми. Изсипете тази смес към белтъците и разбъркайте внимателно. Изсипете сместа за блата в правоъгълна тава, постлана с хартия за печене и я разстелете по цялата повърхност. Изпечете блата за 5-6 минути на 220 градуса.
2. За пана котата накиснете желатина в студена вода за 10-15 минути. Разрежете шушулката ванилия по дължина и остържете вътрешността и. В тенджерка сипете сметаната заедно с ванилия и захарта. Изцедете желатина и го добавете и него. Разбъркайте, докато се сгъсти. Пресипете сместа в два ринга с диаметър 12 см и ги замразете във фризер.
3. За шоколадовия мус разтопете шоколада на водна баня на бавен огън. В тенджерка сложете водата и захарта и ги оставете да заврят. Оставете сиропа да къкри около 2 минути. Сипете горещия сироп на много тънка струйка при разбитите жълтъци. Разбъркайте. След това към тази смес добавете разтопения шоколад и бъркайте бързо. Изцедете предварително накиснатия желатин в студена вода и го добавете към шоколадовата смес. Добавете и половината сметаната и разбъркайте внимателно. След това изсипете цялата смес в купата при другата половина сметана и разбъркайте.
4. Изпеченият блат оставете да поизстине, а след това го обърнете с хартията нагоре и я отлепете. Направете четири кръгчета с помощта на ринг. Намажете от вътрешната страна два ринга /диаметър 18 см/ с олио и за основа поставете по един блат. Отгоре с черпак сипете от шоколадовия мус и загладете. Сложете още един блат, а отгоре по едно кръгче замразена панакота. Покрийте отново с шоколадов мус - до ръба на ринга и загладете. Замразете двете торти във фризер.
5. За шоколадовата глазура в тенджерка сложете водата, сметаната и захарта да се затоплят. След това добавете какаото и бъркайте силно, за да не залепне сместа. Следете сместа да не заври, а да се сгъсти. Накрая добавете изцедения предварително накиснат в студена вода желатин.
6. Извадете тортите от фризера и ги сложете върху подноси в тава. Обилно ги залейте с шоколадово желе и оставете излишното количество да се оттече. /Може да отстранявате излишното количество от повърхността на тортата с гладка метална шпатула и с рязко движение./ Оставете тортите за 10 минути на стайна температура, а след това ги сложете в хладилник.

Продукти

За блата:

  • 115 г фино смлени бадеми
  • 130 г захар
  • 150 г яйца
  • 100 г белтъци
  • 20 г масло
  • 25 г брашно

За панакота пълнежа:

  • 1.5 лист желатин
  • 1 шушулка ванилия
  • 250 мл течна сметана
  • 20 г захар

За шоколадовия мус:

  • 125 г захар
  • 250 г натурален шоколад
  • 900 мл течна сметана
  • 150 г жълтъци
  • 6 листа желатин
  • 125 мл вода

За шоколадовата глазура:

  • 280 мл вода
  • 360 г захар
  • 260 мл сметана
  • 120 г какао
  • 6 листа желатин

Свързани рецепти