Шоколадова торта с малини

Шоколадова торта с малини

Начин на приготвяне:

1. За блата разтопете шоколада на водна баня. Дръпнете купата от котлона и добавете маслото и жълтъка към шоколада и разбъркайте. Разбийте белтъците със захарта на пяна с помощта на миксер. Добавете първо малко от белтъчната пяна към шоколадовата смес и разбъркайте енергично с помощта на шпатула. След това прехвърлете сместа при останалите разбити белтъци и разбъркайте. ПРехвърлете сместа в пош за еднократна употреба.
2. Намаслете ринг с диаметър 20 см от вътрешната му страна. Поставете го в плоска тава, постлана с хартия за печене. Отрежете края на поша и чрез изтискване оформете блата в ринга. Важно е да работите бързо с шоколадовата смес за блат. Печете блата в предварително загрята фурна на 190 градуса 20-25 минути.
3. За шоколадово-малиновия мус пасирайте пресни или замразени малини, за да получите пюре. Сложете малиновото пюре в тенджерка и щом заври го дръпнете от огъня. Към него добавете нарязания шоколад и разбъркайте докато се разтопи. Добавете и бучката масло, разбъркайте.
4. Сварете захарен сироп от захар и вода, сместа трябва да достигне температура от 121 градуса. През това време разбийте белтъците с щипка захар с помощта на миксер на пяна. Добавете на тънка струйка горещия сироп, като увеличите максимално скоростта на миксера.
5. Разбийте сметаната до консистенция на гъсто кисело мляко. Охладете я. Добавете първо малко от твърдата белтъчна смес към малиновото пюре и разбъркайте. След това изсипете сместа в купата с останалите разбити белтъци. Разбъркайте с шпатула. Накрая добавете битата сметана и разбъркайте.
6. Извадете изпечения блат от ринга. Увийте чиния с прозрачно фолио. Почистете ринга и поставете от вътрешната му страна лента твърд целофан /друг вариант е да намаслите ринга и да поставите лента от хартия за печене/. Поставете ринга върху чинията, увита във фолио. Поставете блата за основа на тортата. Отгоре излейте шоколадово-малиновия мус, до самия ръб на ринга. Загладете го с помощта на палетен нож или линия. Замразете тортата във фризера за 3 часа.
7. За малиновото желе накиснете желатина в студена вода. Загрейте в тенджерка малиновото пюре заедно със захарта. Щом сместа заври, дръпнете я от огъня. Добавете сусама и разбъркайте. Изтискайте леко желатина и добавете и него. Разбъркайте до гладкост.
8. Излейте малиновото желе върху заръзналата торта. Разнесете го равномерно по повърхността и с помощта на лъжица. Сложете тортата в хладилник за кратко.
9. Извадете тортата от ринга, като го тръснете няколко пъти. Поставете тортата върху поднос.
10. За украса разтопете шоколада на водна баня и го темперирайте - /Изсипете 2/3 от него върху мраморен плот и го разстилайте с помощта на шпатула докато се охлади. След това го върнете при останалия шоколад./ Отрежете лента от целофан с дължина обиколката на тортата. Изсипете шоколад върху лентата и го разстлете и заравнете равномерно с помощта на палетен нож. Изчакайте няколко минути докато шоколадът се втвърди леко. Отлепете тортата, тя все още ще е гъвкава, и я увийте около тортата. Притиснете там, където краищата се ссрещат. Сложете тортата за малко в хладилник.

Продукти

За блата:

  • 125 г натурален шоколад
  • 4 белтъка
  • 40 г захар
  • 30 г масло
  • 1 жълтък

За шоколадово-малиновия мус:

  • 200 мл пюре от малини
  • 200 г натурален шоколад
  • 50 г масло
  • 185 г захар
  • 50 мл вода
  • 4 белтъка
  • 400 мл течна сметана

За малиновото желе:

  • 1 лист желатин
  • 100 г пюре от малини
  • 50 г захар
  • 1 ч.л. сусам

Допълнително:

  • 200 г натурален шоколад

Свързани рецепти