Шоколадова торта с крем от близалки
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За блата разбийте белтъците с половината захар с помощта на миксер или кухненски робот до пухкавост, а не до твърдост. Жълтъците разбийте с останалата захар на ръка. /За по-добър резултат може да ги разбиете на водна баня./ Сипете малко от разбитите белтъци към разбитите жълтъци. Разбъркайте внимателно. След това добавете цялото количество белтъци и разбъркайте. Добавете пресетите брашно и какао на два пъти, като разбърквате хубаво. Изсипете сместа в плоска тава, постлана с хартия за печене и я разстелете и загладете с помощта на палетен нож. Изпечете блата в загрята на 200 градуса фурна за 8 минути.
2. За крема от близалки или малиновия крем разбийте в купичка жълтъците и яйцето. Малиновото пюре сложете в тенджерка на котлона, заедно със захарта и лимоновия сок. Разбъркайте и добавете яйцата. Бъркайте непрекъснато. Кремът не трябва да завира - може да проверявате температурата с дигитален термометър /80-85 градуса/ или като топвате пръст /кремът трябва да е топъл, а не горещ/. Щом дръпнете крема от котлона, добавете маслото и разбъркайте докато се стопи. Добавете и предварително разтопения на водна баня и поизстинал желатин. /Ако ползвате листа желатин, натопете ги във вода и ги поставете в топлия крем/. Постелете метални купички или формички с прозрачно фолио и разпределете крема. Сложете ги във фризера.
3. За шоколадовия мус сложете в тенджерка млякото. В купичка разбийте жълтъците със захарта. Щом млякото кипне, добавете малко от него към жълтъците и разбъркайте. След това сипете цялата смес в млякото и го върнете на котлона. Бъркайте до сгъстяване. След като го дръпнете сложете предварително нарязания или начупен на дребно шоколад. Бъркайте, за да се разтопи. Оставете сместа хубаво да се охлади. Разбийте сметаната до пухкавост. Малко по малко я добавете към добре охладената шоколадова смес.
4. Поставете ринга върху чиния, покрита с прозрачно фолио. А вътре в самия ринг поставете кръг от прозрачна ацетатна хартия или по-твърдо фолио. /Ако не разполагате с такива материали, просто намажете вътрешността на ринга с олио/. С помощта на ринг /диаметър 15 или 18 см./ изрежете кръг от изпечения блат. С нож за тесто /пица/ изрежете от блата дълга лента, по-тясна от ширината на ринга. Напаснете го хубаво, като си служите с ножица, за да изрежете излишното. Сложете и кръгчето блат за дъно. Изсипете шоколадов мус малко над половината обем. В средата сложете кръгче замразен малинов крем и натиснете леко. Изсипете още шоколадов мус до ръба на ринга. Загладете хубаво с палетен нож и сложете тортата във фризер.
5. За да направите малиновото желе, сложете в тенджерка около половината пюре от малини, сметаната и захарта да се затоплят без да завират. Щом дръпнете сместа, добавете желатина и разбъркайте. Добавете и останалото пюре от малини. Излейте желето върху замръзналата торта, за да се получи огледало. След това избутайте тортата от ринга, отстранете ацетатната хартия и поставете тортата върху поднос.
6. Украсете тортата с малко бита сметана. Може да разтопите малко шоколад на водна баня и да го разстелете върху поднос с прозрачно фолио на тънък слой. Докато е още топъл го посипете с нарязани бонбони и оставете да се втвърди. Начупете го и забучете няколко парчета в тортата.
2. За крема от близалки или малиновия крем разбийте в купичка жълтъците и яйцето. Малиновото пюре сложете в тенджерка на котлона, заедно със захарта и лимоновия сок. Разбъркайте и добавете яйцата. Бъркайте непрекъснато. Кремът не трябва да завира - може да проверявате температурата с дигитален термометър /80-85 градуса/ или като топвате пръст /кремът трябва да е топъл, а не горещ/. Щом дръпнете крема от котлона, добавете маслото и разбъркайте докато се стопи. Добавете и предварително разтопения на водна баня и поизстинал желатин. /Ако ползвате листа желатин, натопете ги във вода и ги поставете в топлия крем/. Постелете метални купички или формички с прозрачно фолио и разпределете крема. Сложете ги във фризера.
3. За шоколадовия мус сложете в тенджерка млякото. В купичка разбийте жълтъците със захарта. Щом млякото кипне, добавете малко от него към жълтъците и разбъркайте. След това сипете цялата смес в млякото и го върнете на котлона. Бъркайте до сгъстяване. След като го дръпнете сложете предварително нарязания или начупен на дребно шоколад. Бъркайте, за да се разтопи. Оставете сместа хубаво да се охлади. Разбийте сметаната до пухкавост. Малко по малко я добавете към добре охладената шоколадова смес.
4. Поставете ринга върху чиния, покрита с прозрачно фолио. А вътре в самия ринг поставете кръг от прозрачна ацетатна хартия или по-твърдо фолио. /Ако не разполагате с такива материали, просто намажете вътрешността на ринга с олио/. С помощта на ринг /диаметър 15 или 18 см./ изрежете кръг от изпечения блат. С нож за тесто /пица/ изрежете от блата дълга лента, по-тясна от ширината на ринга. Напаснете го хубаво, като си служите с ножица, за да изрежете излишното. Сложете и кръгчето блат за дъно. Изсипете шоколадов мус малко над половината обем. В средата сложете кръгче замразен малинов крем и натиснете леко. Изсипете още шоколадов мус до ръба на ринга. Загладете хубаво с палетен нож и сложете тортата във фризер.
5. За да направите малиновото желе, сложете в тенджерка около половината пюре от малини, сметаната и захарта да се затоплят без да завират. Щом дръпнете сместа, добавете желатина и разбъркайте. Добавете и останалото пюре от малини. Излейте желето върху замръзналата торта, за да се получи огледало. След това избутайте тортата от ринга, отстранете ацетатната хартия и поставете тортата върху поднос.
6. Украсете тортата с малко бита сметана. Може да разтопите малко шоколад на водна баня и да го разстелете върху поднос с прозрачно фолио на тънък слой. Докато е още топъл го посипете с нарязани бонбони и оставете да се втвърди. Начупете го и забучете няколко парчета в тортата.
Продукти
- За блата:6 яйца 150 г захар 120 г брашно 30 г какаоЗа крема от близалки:5 г желатин 120 г пюре от малини 40 г захар 1 лимон 1 яйце 2 жълтъка 50 г маслоЗа шоколадовия мус:110 мл прясно мляко 2 жълтъка 30 г захар 180 г натурален шоколад 375 мл течна сметанаЗа малиновото желе:5 г желатин 200 мл пюре от малини 2 с.л. течна сметана 1 с.л. захарЗа украса:100 мл сметана 20 г захар шоколад и бонбони
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене