Шоколадова торта с чили
1. Начупете шоколада и го сложете в купа заедно с предварително свареното кафе. разтопете шоколада на водна баня.
2. Щом шоколадът се разтопи, добавете захарта и маслото и разбъркайте, докато те се разтопят и сместа стане гладка и лъскава. Дръпнете купата от огъня и оставете леко да изстине.
3. Добавете двата вида сос Табаско, ваниловия екстракт и канелата. Разбъркайте. Добавете яйцата и разбъркайте. Опитайте сместа на вкус.
4. Покрийте дъното и стените на форма с пружина с алуминиево фолио. Намаслете фолиото и го поръсете с брашно, като изтръскате излишното. Сипете шоколадовата смес във формата и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 1 час. След това оставете тортата да изстине и я извадете от формата в чиния или поднос. Охладете тортата в хладилник за няколко часа.
5. За салсата сварете сироп от захарта, водата и сока от лайм. Разбъркайте докато захарта се разтопи, след това оставете сместа да се сгъсти.
6. Почистете ягодите и ги нарежете на парченца. Нарежете на ситно листата босилек. Смесете ягодите, босилека и фино настърганата кора на лайма в купа и ги залейте със 100 мл от сиропа. Разбъркайте.
7. В чиния смесете какаото, пудрата захар и канелата. Поръсете шоколадовата торта със сместа, с помощта на цедка. Разпределете ягодовата салса върху тортата. Върху ягодите сипете топка бита сметана. Поръсете с фино настъргана лимонова кора.

Продукти

  • 250 г натурален шоколад (70% какао) 100 мл кафе еспресо 200 г захар 250 г масло 5 ч.л. сос Табаско с чипотле 1 ч.л. сос табаско 2 ч.л. ванилов екстракт щипка канела 4 яйцаЗа ягодовата салса:100 мл вода 100 г захар 0.5 лайм настъргана кора и сок 0.5 връзка босилек 250 г ягодиДопълнително:2 с.л. какао 2 с.л. пудра захар щипка канела бита сметана 1 ч.л. кора от лайм

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички