Шоколадова торта с целувки

Шоколадова торта с целувки

Начин на приготвяне:

1. За блатовете разбийте мекото масло в купа с помощта на дървена лъжица. Добавете захарта и разбъркайте енергично до хомогенност. Добавете едното яйце, разбъркайте докато то се поеме от сместа, след това добавете другото и отново разбъркайте.
2. В друга купа пресейте брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта. Разбъркайте. Отмерете в чаша необходимото количество мътеницата.
3. Разбийте белтъците с помощта на миксер на пяна. добавете половината захар и разбийте отново, на висока скорост, до получаването на твърд сняг. добавете останалата захар и разбъркайте с помощта на шпатула.
4. Намаслете дъното и стените на две форми с пружина с диаметър 16 см. Поръсете ги с малко брашно.
5. Добавете половината мътеница към маслената смес заедно със сухите съставки. Разбъркайте до хомогенност с помощта на шпатула. Добавете останалата мътеница и отново разбъркайте.
6. Без да се бавите разпределете равномерно в девете форми какаовата смес. Разстелете я на дъното на формите на един слой. Разпределете равномерно и белтъчната смес. Загладете с помощта на опакото на лъжица. Печете блатовете в предварително загрята фурна на 165 градуса 1 час. Блатовете са изпечени, когато клечката, с която ги прободете излезе напълно чиста.
7. Оставете блатовете да изстинат 15-20 минути преди да ги извадите от формите. След това ги оставете да изстинат напълно.
8. Разбийте сметаната с помощта на миксер до плътност, при която се образуват връхчета.
9. Поставете единия блат върху поднос. Нанесете сметаната върху него. Покрийте с втория блат. Поръсете тортата фино с пудра захар.

Продукти

  • 100 г масло
  • 350 г захар
  • 2 яйца
  • 225 г брашно
  • 50 г какао
  • 1 непълна ч.л. бакпулвер
  • щипка сода бикарбонат
  • щипка сол
  • 225 мл мътеница или кисело мляко
  • 275 мл течна пълномаслена сметана
  • пудра захар за поръсване

За меренгето:

  • 3 белтъка
  • 150 г захар

Свързани рецепти