Шоколадова торта "Рай"
Рецепта от: Мери Бери
Това е изцяло шоколадова торта - шоколадов блат, залят с шоколадова глазура и украсен с триъгълници от бял шоколад. Идеално за шокохолиците! Все пак препоръчително е да режете тортата на тънки парчета.
Продукти
- 200 г маргарин
- 120 г натурален шоколад
- 30 г какао
- 4 с.л. гореща вода
- 100 г бяла захар
- 100 г светлокафява захар
- 175 г брашно с набухвател
- 2 с.л. прясно мляко
- 2 с.л. кайсиево сладко
- За глазурата:
- 200 г пълномаслена течна сметана
- 200 г натурален шоколад
- За декорация:
- 100 г натурален шоколад
- 200 г белгийски бял шоколад
- пудра захар
Начин на приготвяне:
- 1. Пресейте какаото в голяма купа и го залейте с горещата вода. Разбъркайте до хомогенност. Добавете яйцата, студения маргарин, бялата и кафявата захар, брашното и прясното мляко. Разбийте с помощта на миксер до хомогенност.
- 2. Начупете шоколада на парченца и го сложете в стъклена купа. Разтопете го на водна баня.
- Добавете разтопения шоколад към кексовата смес и разбъркайте до гладкост.
- 3. Изсипете сместа в предварително намазнена и постлана с хартия за печене форма (диаметър 20 см). Печете в предварително загрята фурна на 140 градуса (с вентилатор) 75 минути. Оставете тортата да изстине във формата 5-10 минути, след това я извадете и поставете върху решетка да изстине напълно.
- 4. Загрейте кайсиево сладко или конфитюр. Намажете с него повърхността на тортата.
- 5. За глазурата загрейте сметаната в тенджерка почти до завиране. Залейте с нея начупения на парченца в купа шоколад. Разбъркайте енергично, докато шоколадът се разтопи напълно и сместа стане гладка и лъскава.
- 6. Нанесете равномерно глазурата по цялата повърхност на тортата с помощта на палетен нож.
- 7. За декорацията начупете белия и натурални шоколад в две отделни стъклени купи. Разтопете двата вида шоколад на водна баня, като разбърквате.
- 8. Постелете тава с лист хартия за печене (25х18 см) и върху него изсипете разтопения бял шоколад и го разнесете равномерно. С помощта на лъжица направете зиг-заг ивици от тъмния шоколад. Поставете тавата с шоколада в хладилник за 30 минути. След това го начупете или нарежете на тънки триъгълни парчета.
- 9. Забодете изправени триъгълните парчета от бял и тъмен шоколад върху тортата.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Павел Павлов
Тортички с ванилов мус
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Мери Бери
Тарт с маракуя
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледен щолен
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем