Това е изцяло шоколадова торта - шоколадов блат, залят с шоколадова глазура и украсен с триъгълници от бял шоколад. Идеално за шокохолиците! Все пак препоръчително е да режете тортата на тънки парчета.

Продукти

  • 200 г маргарин
  • 120 г натурален шоколад
  • 30 г какао
  • 4 с.л. гореща вода
  • 100 г бяла захар
  • 100 г светлокафява захар
  • 175 г брашно с набухвател
  • 2 с.л. прясно мляко
  • 2 с.л. кайсиево сладко
  • За глазурата:
  • 200 г пълномаслена течна сметана
  • 200 г натурален шоколад
  • За декорация:
  • 100 г натурален шоколад
  • 200 г белгийски бял шоколад
  • пудра захар

Начин на приготвяне:

  • 1. Пресейте какаото в голяма купа и го залейте с горещата вода. Разбъркайте до хомогенност. Добавете яйцата, студения маргарин, бялата и кафявата захар, брашното и прясното мляко. Разбийте с помощта на миксер до хомогенност.
  • 2. Начупете шоколада на парченца и го сложете в стъклена купа. Разтопете го на водна баня.
  • Добавете разтопения шоколад към кексовата смес и разбъркайте до гладкост.
  • 3. Изсипете сместа в предварително намазнена и постлана с хартия за печене форма (диаметър 20 см). Печете в предварително загрята фурна на 140 градуса (с вентилатор) 75 минути. Оставете тортата да изстине във формата 5-10 минути, след това я извадете и поставете върху решетка да изстине напълно.
  • 4. Загрейте кайсиево сладко или конфитюр. Намажете с него повърхността на тортата.
  • 5. За глазурата загрейте сметаната в тенджерка почти до завиране. Залейте с нея начупения на парченца в купа шоколад. Разбъркайте енергично, докато шоколадът се разтопи напълно и сместа стане гладка и лъскава.
  • 6. Нанесете равномерно глазурата по цялата повърхност на тортата с помощта на палетен нож.
  • 7. За декорацията начупете белия и натурални шоколад в две отделни стъклени купи. Разтопете двата вида шоколад на водна баня, като разбърквате.
  • 8. Постелете тава с лист хартия за печене (25х18 см) и върху него изсипете разтопения бял шоколад и го разнесете равномерно. С помощта на лъжица направете зиг-заг ивици от тъмния шоколад. Поставете тавата с шоколада в хладилник за 30 минути. След това го начупете или нарежете на тънки триъгълни парчета.
  • 9. Забодете изправени триъгълните парчета от бял и тъмен шоколад върху тортата.

Свързани рецепти

Виж всички