Шоколадова торта на тиган
Рецепта от: Рефика Биргюл

1. Разтопете маслото и го оставете леко да се охлади. В голяма купа разбийте яйцата със захарта на ръка или с миксер. Добавете прясното млякото и разбийте отново. Добавете брашното, бакпулвера и ванилията и разбъркайте до хомогенност. Добавете разтопеното масло и разбъркайте. Накрая добавете какаото. Разбъркайте до хомогенност.
2. Загрейте тиган с незалепващо покритие (диаметър 22 см) и сипете 1-1 182 с.л. зехтин в него. Разнесете го равномерно по дъното. Изсипете половината смес в тигана и я разстелете равномерно. Покрийте с капак, съответстващ на размера на тигана. Гответе на умерен огън около 12-15 минути. Блатът трябва да се втвърди по повърхността му да се образуват дупчици. Извадете блата в чиния.
3. Загрейте още 1-1 1/2 с.л. зехтин и изспите останалата смес. Разстелете и гответе 12-15 минути. Прехвърлете в чиния и оставете да се охлади.
4. За соса в тенджерка сипете сметаната и какаото. Може да добавите и малко захар по желание. Загрейте сместа при непрекъснато бъркане. Оставете сместа да се сгъсти. Дръпнете от огъня и оставете да изстине.
5. Поставете единия блат върху чиния или поднос. Полейте с 5-6 с.л. от соса. Поставете втория блат отгоре, но с горната част надолу. Залейте с останалия сос. Украсете със замразени плодове.
Продукти
- 2 яйца
- 8 с.л. захар
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 200 г брашно
- 4 с.л. какао
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 пакетче ванилия
- 2-3 с.л. зехтин
- За соса:
- 3 с.л. какао
- 200 мл течна сметана
- 2 шепи замразени къпини и френско грозде
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини
Рецепти Кокосови сладки за закуска
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шампанско