Шоколадова торта без брашно

Шоколадова торта без брашно

Начин на приготвяне:

1. Отделете жълтъците от белтъците.
2. В блендер или кухненски робот поставете начупения на парчета шоколад и захарта и смелете фино.
3. Добавете жълтъците, нарязаното на кубчета студено масло, разтворимото кафе и ваниловия екстракт. Добавете горещата вода и разбийте до хомогенност.
4. Изсипете сместа в предварително намаслена и с кръг от хартия за печене на дъното форма с пружина (диаметър 23 см). Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45-55 минути.
5. Оставете тортата във формата да се охлади добре и я поставете в хладилник за 2-3 часа.
6. Извадете тортата от формата, отлепете хартията от дъното и и я поставете върху поднос. Разстелете небрежно крем фреш или леко разбита заквасена сметана. Върху нея подредете различни горски плодове - малини, боровинки, ягоди. Поръсете с настърган шоколад и тънък слой пудра захар.

Продукти

  • 300 г натурален шоколад (70% какао)
  • 225 г светлокафява захар
  • 175 мл гореща вода
  • 225 г масло
  • 6 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 1 ч.л. разтворимо кафе
  • 2 ч.л. ванилов екстракт

За гарниране:

  • 200 мл крем фреш
  • 225 г горски плодове
  • 1 с.л. настърган шоколад
  • пудра захар за поръсване

Свързани рецепти