Шоколадова торта

Шоколадова торта

Начин на приготвяне:

1. В кана сипете какаото и го залейте с горещата вода. Разбъркайте с помощта на тел до получаването на гладка смес. Добавете ваниловия екстракт, разбъркайте и оставете сместа да се охлади леко. 

2. В купа смесете фино смлените бадеми* със сода бикарбонат и сол. Разбъркайте. В голяма купа сипете захарта, зехтина и яйцата. Разбийте с помощта на миксер, на висока скорост, до избледняване на сместа, около 3 минути.

3. Намалете скоростта на миксера и добавете малко по малко какаовата смес. Щом сместа стане хомогенна, добавете и сухите съставки, малко по малко. 

4. Намаслете дъното и стените на форма с пружина (диаметър 23 см) и постелете хартия за печене на дъното и. Изсипете сместа за тортата и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 40-45 минути. По краищата тортата трябва да се е стегнала, а в центъра да е леко мека.

5. Оставете тортата да изстине върху решетка във формата за 10 минути. След това я извадете от формата и поръсете с тънък слой пудра захар.

*Може да замените смлените бадеми с 125 г брашно.

Продукти

  • 50 г какао
  • 125 мл гореща вода
  • 150 мл зехтин
  • 150 г фино смлени бадеми
  • 0.5 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 щипка сол
  • 200 г захар
  • 3 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 2 ч.л. ванилов екстракт

Свързани рецепти