Начин на приготвяне:

1. За блата поставете шоколада в метална купа и го разтопете на водна баня.
Отделете жълтъците и белтъците. Сложете жълтъците, 20 г от захарта и солта в купата на миксера и разбивайте около 5 минути, докато се получи пухкава смес.
Белтъците и 180 г захар разбийте на сняг. Добавете разтопения шоколад в сместа с жълтъците и разбъркайте внимателно. Изсипете сместа в белтъчния сняг и бъркайте от средата към краищата, като въртите купата и обирате стените. Разбърквайте внимателно, за да не излезе въздухът от сместа. Накрая сипете на няколко пъти бадемовото брашно, като отново разбърквате внимателно, докато се получи хомогенна смес.

2. Загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор). Разпределете тестото в 2 форми за торта с диаметър 16 см (или в 1 форма с диаметър 24 см), дъното и стените на които сте покрилим с хартия за печене. Сложете блата да се пече за около 20 минути. 

3. За шоколадовия крем загрейте сметаната и с нея залейте шоколада. Разбийте с пасатор, докато се получи кремообразна смес. 

4. Разрежете охладения блат на две през средата. Сложете ацетатна хартия по страните на формата за печене. На дъното сипете около един пръст от шоколадовия крем. След това поставете горния блат - обърнат. Натиснете добре, за да излезе кремът по стените на ринга. Отново покрийте с шоколадов крем, захлупете с долния блат, отново обърнат, и пак натиснете хубаво, за да излезе крема. По този начин накрая стените на тортата ще са покрити от гладък шоколадов крем. Сложете във фризер да замръзне. 

5. За глазурата загрейте олиото и го излейте върху шоколада. Разбийте с пасатор, да се получи гладка смес. Нарежете ядките на ситно и ги разбъркайте в глазурата. Най-добре е температурата на глазурата да е 35 градуса. 

6. В тава поставете висок съд, върху него тортата. Залейте я с глазурата. Оставете за 2 минути да стегне. Поднесете тортата със стайна температура.

Продукти

За шоколадовия блат:

  • 120 г натурален шоколад (70% какао)
  • 210 г бадемово брашно
  • 10 жълтъка
  • 200 г захар
  • щипка сол
  • 10 белтъка

За шоколадовия крем:

  • 400 г натурален шоколад (70% какао)
  • 400 г течна животинска сметана (над 30% масленост)

За шоколадова глазура:

  • 375 г натурален шоколад (70% какао)
  • 150 г олио
  • 100 г печени лешници

Свързани рецепти