Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 градуса. За блата разбийте маслото на крем заедно с половината пудра захар. Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на сняг, прибавете останалата захар и отново разбийте. Към разбитото масло сипете жълтъците, сметаната и ванилията и разбъркайте. Смесете брашното с нарязаните на ситно ядки. Добавяйте брашното и ядките на порции към разбитите белтъци. Разбърквайте внимателно с шпатула.
2. Изсипете тестото в тортена форма с диаметър 26 см, покрита с хартия за печене. Изпечете за 25-30 минути. Оставете готовия блат да се охлади.
3. За ганаша загрейте сметаната до кипване. Дръпнете я от огъня и сипете нарязания шоколад и маслото. Бъркайте докато получите гъст лъскав крем.
4. Сложете блата в тортена чиния и го стегнете с подвижен ринг, като от вътрешната страна на ринга поставете две ленти ацетатна хартия.
5. Върху блата сипете половината ганаш, разнесете го равномерно и оставете тортата за 10 минути във фризер или хладилник.
6. За ягодовото желе накиснете желатина в малко вода. В блендер пасирайте ягодите със захарта. Загрейте желатина на водна баня. След като се разтвори, го смесете с ягодовото пюре и разбийте още веднъж добре.
7. Върху ганаша сипете ягодовото желе. То трябва да е студено, но да не е започнало да се желира. Отново върнете тортата в хладилника или фризера, докато желето се стегне добре.
8. Върху ягодовото желе нанесете останалия ганаш, леко затоплен. Разнесете равномерно и приберете в хладилник, за да стегне.
9. Пригответе глазурата от бял ганаш, като загреете сметаната до кипване и я разбъркате с нарязания шоколад и маслото на гладък крем, отделете малка част от него за украса. Докато още е течен и леко топъл, го разнесете върху стегналия кафяв ганаш. Оставете да стегне.
10. За да украсите тортата, смесете ситно натрошения суров шамфъстък със зелен чай матча. Сложете останалия бял ганаш в шприц и украсете тортата. Поръсете със смесените шамфъстък и матча, подредете малини и листенца мента.

Съвет:
Ако направите по-голямо количество ганаш, може да го смесите с накълцани сушени плодове ядки, малко бренди, да оформите бонбони и да ги оваляте в какао, кокосови стърготини или карамелизирани бадеми.

Продукти

За блата:

  • 60 г меко масло
  • 70 г пудра захар
  • 3 яйца
  • 60 г заквасена сметана
  • 1 пакетче ванилия
  • 60 г брашно
  • 40 г печени бадеми или други ядки

За ганаша:

  • 400 мл течна животинска сметана
  • 400 г натурален шоколад
  • 60 г масло

За ягодовото желе:

  • 500 г ягоди
  • 4 с.л. захар
  • 15 г желатин

За белия ганаш:

  • 100 мл течна животинска сметана
  • 180 г бял шоколад
  • 20 г масло

За украса:

  • пресни малини
  • сурови ядки шам-фъстък
  • зелен чай матча
  • листа мента

Свързани рецепти