1. Загрейте фурната на 180 градуса. За блата разбийте маслото на крем заедно с половината пудра захар. Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на сняг, прибавете останалата захар и отново разбийте. Към разбитото масло сипете жълтъците, сметаната и ванилията и разбъркайте. Смесете брашното с нарязаните на ситно ядки. Добавяйте брашното и ядките на порции към разбитите белтъци. Разбърквайте внимателно с шпатула.
2. Изсипете тестото в тортена форма с диаметър 26 см, покрита с хартия за печене. Изпечете за 25-30 минути. Оставете готовия блат да се охлади.
3. За ганаша загрейте сметаната до кипване. Дръпнете я от огъня и сипете нарязания шоколад и маслото. Бъркайте докато получите гъст лъскав крем.
4. Сложете блата в тортена чиния и го стегнете с подвижен ринг, като от вътрешната страна на ринга поставете две ленти ацетатна хартия.
5. Върху блата сипете половината ганаш, разнесете го равномерно и оставете тортата за 10 минути във фризер или хладилник.
6. За ягодовото желе накиснете желатина в малко вода. В блендер пасирайте ягодите със захарта. Загрейте желатина на водна баня. След като се разтвори, го смесете с ягодовото пюре и разбийте още веднъж добре.
7. Върху ганаша сипете ягодовото желе. То трябва да е студено, но да не е започнало да се желира. Отново върнете тортата в хладилника или фризера, докато желето се стегне добре.
8. Върху ягодовото желе нанесете останалия ганаш, леко затоплен. Разнесете равномерно и приберете в хладилник, за да стегне.
9. Пригответе глазурата от бял ганаш, като загреете сметаната до кипване и я разбъркате с нарязания шоколад и маслото на гладък крем, отделете малка част от него за украса. Докато още е течен и леко топъл, го разнесете върху стегналия кафяв ганаш. Оставете да стегне.
10. За да украсите тортата, смесете ситно натрошения суров шамфъстък със зелен чай матча. Сложете останалия бял ганаш в шприц и украсете тортата. Поръсете със смесените шамфъстък и матча, подредете малини и листенца мента.

Съвет:
Ако направите по-голямо количество ганаш, може да го смесите с накълцани сушени плодове ядки, малко бренди, да оформите бонбони и да ги оваляте в какао, кокосови стърготини или карамелизирани бадеми.

Продукти

  • За блата:60 г меко масло 70 г пудра захар 3 яйца 60 г заквасена сметана 1 пакетче ванилия 60 г брашно 40 г печени бадеми или други ядкиЗа ганаша:400 мл течна животинска сметана 400 г натурален шоколад 60 г маслоЗа ягодовото желе:500 г ягоди 4 с.л. захар 15 г желатинЗа белия ганаш:100 мл течна животинска сметана 180 г бял шоколад 20 г маслоЗа украса: пресни малини сурови ядки шам-фъстък зелен чай матча листа мента

Начин на приготвяне: