Начин на приготвяне:
1. За муса нарежете шоколада и го разтопете заедно с маслото на водна баня. Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Разбийте ги поотделно с по 50 г от захарта. Към жълтъците добавете рома и ванилията.
2. Разбъркайте разтопените шоколад и масло със сместа с жълтъци, след това внимателно добавете разбитите белтъци, а накрая и разбитата на сняг сметана. Оставете в хладилник.
3. След това пригответе сместа за напояване на бишкотите. В касерола смесете млякото, захарта, какаото и кафето. Загрейте ги на умерен огън, бъркайте за да няма бучки. Оставете сместа да се охлади.
4. Потопете бишкотите в млечната смес. Подредете ги по стените и дъното на форма за торта с диаметър 24 см.
5. Сложете част от шоколадовия мус, поръсете малините, добавете напоени бишкоти, мус, малини и така, докато свършат продуктите. Завършете с мус. Приберете шарлотата в хладилник за поне 4 часа.
6. След това я освободете от формата и гарнирайте с бита сметана и по желание - с настърган шоколад.
Продукти
За шоколадовия мус:
- 300 г натурален шоколад (70% какао)
- 3 яйца
- 50 г краве масло
- 100 г кафява захар
- 250 мл течна животинска сметана (над 30% масленост)
- 30 мл бял ром (малибу)
- 1 пакетче ванилия
За бишкотите:
- 400 г бишкоти
- 200 мл прясно мляко
- 1 ч.л. разтворимо кафе
- 2 с.л. какао
- 30 г кафява захар
За гарниране:
- 200 г малини
- 350 мл течна животинска сметана (над 30% масленост)
- 30 г шоколад