Начин на приготвяне:

1. За муса нарежете шоколада и го разтопете заедно с маслото на водна баня. Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Разбийте ги поотделно с по 50 г от захарта. Към жълтъците добавете рома и ванилията.


2. Разбъркайте разтопените шоколад и масло със сместа с жълтъци, след това внимателно добавете разбитите белтъци, а накрая и разбитата на сняг сметана. Оставете в хладилник.

3. След това пригответе сместа за напояване на бишкотите. В касерола смесете млякото, захарта, какаото и кафето. Загрейте ги на умерен огън, бъркайте за да няма бучки. Оставете сместа да се охлади.

4. Потопете бишкотите в млечната смес. Подредете ги по стените и дъното на форма за торта с диаметър 24 см.

5. Сложете част от шоколадовия мус, поръсете малините, добавете напоени бишкоти, мус, малини и така, докато свършат продуктите. Завършете с мус. Приберете шарлотата в хладилник за поне 4 часа.

6. След това я освободете от формата и гарнирайте с бита сметана и по желание - с настърган шоколад.

Продукти

За шоколадовия мус:

  • 300 г натурален шоколад (70% какао)
  • 3 яйца
  • 50 г краве масло
  • 100 г кафява захар
  • 250 мл течна животинска сметана (над 30% масленост)
  • 30 мл бял ром (малибу)
  • 1 пакетче ванилия

За бишкотите:

  • 400 г бишкоти
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 ч.л. разтворимо кафе
  • 2 с.л. какао
  • 30 г кафява захар

За гарниране:

  • 200 г малини
  • 350 мл течна животинска сметана (над 30% масленост)
  • 30 г шоколад

Свързани рецепти