1. Накъсайте точените кори на малки парченца и ги сложете в тави да изсъхнат за една нощ.

2. За сиропа сипете водата и захарта в тенджерка и оставете сместа да заври. Щом захарта се разтопи, добавете портокаловия сок и варете 5 минути. Дръпнете от огъня и оставете да изстине напълно.

3. В голяма купа разбийте яйцата. Добавете захарта и разбийте сместа до пухкавост. Добавете киселото мляко, настърганата лимонова кора и олиото. разбъркайте. Накрая добавете какаото и разбъркайте до хомогенност.

4. В тенджерка сипете мътеницата и течната сметана и ги оставете да се затоплят почти до точката на кипене. Добавете начупения на парченца шоколад и дръпнете от огъня. Разбъркайте докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка и лъскава.

5. С ръце стрийте на трохи изсъхналите кори. Добавете към тях бакпулвера и содата и разбъркайте.

6. Добавете трохите от кори в сместа с яйцата и разбъркайте. След това добавете сместа с разтопения шоколад и разбъркайте до хомогенност.

7. Изсипете сместа в предварително намаслена и постлана с хартия за печене дълбока, квадратна или правоъгълна тавичка. От двете страни оставете свободни краища от по 5 см от хартията. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор) 45 минути.

8. Залейте топлия сладкиш със студения сироп и оставете настрани за 10 минути.

9. Извадете сладкиша внимателно с помощта на хартията. Нарежете на квадратни парчета. Поднесете с лъжица бита сметана или сладолед.

Продукти

  • 375 г фини точени кори
  • 500 г натурален шоколад (70 % какао)
  • 1 портокал, настъргана кора
  • 250 г слънчогледово олио
  • 250 г захар
  • 200 г кисело мляко
  • 200 мл течна животинска сметана
  • 50 г какао
  • 5 яйца
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 300 мл мътеница
  • За сиропа:
  • 600 г захар
  • 500 г вода
  • 2 портокал, сок

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички