Шоколадова мус торта
Рецепта от: Рейчъл Алън

1. За блатовете разтопете маслото и го оставете да изстине за 5-10 минути. Разбийте яйцата с помощта на миксер. Добавете захарта и продължете да разбивате в продължение на 6-8 минути, докато сместа не стане пухкава и не увеличи обема си тройно или четворно.
2. Добавете пресетите брашно, какао, бакпулвер и сол и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. добавете разтопеното масло и ваниловия екстракт и разбъркайте отново. Важно е да не разбърквате дълго време и обемът на сместа да не спада много.
3. Намаслете дъното и стените на две форми /диаметър 23 см, височина на стените 6 см/. На дъното на всяка форма поставете кръг от хартия за печене. Разпределете сместа по равно в двете форми. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-35 минути. След изпичане извадете блатовете от формите и ги поставете върху решетка да изстинат напълно.
4. За шоколадовия мус отделете белтъците и жълтъците. Разтопете шоколада на водна баня. Щом го дръпнете от котлон, добавете жълтъците един по един, като разбърквате до поемането на всеки от сместа. Добавете мекото масло и разбъркайте до гладкост. Накрая добавете уиски или ром.
5. Отделно разбийте белтъците с помощта на миксер до получаването на среднотвърда пяна. Добавете 1/4 от белтъците към шоколадовата смес и разбъркайте внимателно до смесване. Добавете останалите белтъци на още две порции. Оставете купата с шоколадовия мус на стайна температура за 30 минути.
6. Разрежете хоризонтално всеки блат на две. Върху всеки блат нанесете шоколадов мус и го разстелете. Захлупете със следващ блат и така до подреждане на четирите блата. Най-отгоре сипете шоколадов мус и го разнесете по цялата повърхност на тортата. Загладете добре с помощта на палетен нож. Украсете тортата с малки парченца от златен лист.
2. Добавете пресетите брашно, какао, бакпулвер и сол и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. добавете разтопеното масло и ваниловия екстракт и разбъркайте отново. Важно е да не разбърквате дълго време и обемът на сместа да не спада много.
3. Намаслете дъното и стените на две форми /диаметър 23 см, височина на стените 6 см/. На дъното на всяка форма поставете кръг от хартия за печене. Разпределете сместа по равно в двете форми. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-35 минути. След изпичане извадете блатовете от формите и ги поставете върху решетка да изстинат напълно.
4. За шоколадовия мус отделете белтъците и жълтъците. Разтопете шоколада на водна баня. Щом го дръпнете от котлон, добавете жълтъците един по един, като разбърквате до поемането на всеки от сместа. Добавете мекото масло и разбъркайте до гладкост. Накрая добавете уиски или ром.
5. Отделно разбийте белтъците с помощта на миксер до получаването на среднотвърда пяна. Добавете 1/4 от белтъците към шоколадовата смес и разбъркайте внимателно до смесване. Добавете останалите белтъци на още две порции. Оставете купата с шоколадовия мус на стайна температура за 30 минути.
6. Разрежете хоризонтално всеки блат на две. Върху всеки блат нанесете шоколадов мус и го разстелете. Захлупете със следващ блат и така до подреждане на четирите блата. Най-отгоре сипете шоколадов мус и го разнесете по цялата повърхност на тортата. Загладете добре с помощта на палетен нож. Украсете тортата с малки парченца от златен лист.
Продукти
- 100 г масло 8 яйца 300 г захар 200 г брашно 75 г какао 3 ч.л. бакпулвер щипка сол 1 ч.л. ванилов екстрактЗа шоколадовия мус:275 г натурален шоколад 6 яйца 175 г масло 2 с.л. уиски
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рейчъл Алън
Сладолед с кокос и лайм
Рецепти Рейчъл Алън
Мраморен шоколадов кекс
Рецепти Рейчъл Алън
Пай с пуйка и шунка
Рецепти Рейчъл Алън
Банофи блонди
Рецепти Рейчъл Алън
Кейк с шам-фъстък
Рецепти Рейчъл Алън
Треска с пюре от бял боб и чоризо
Рецепти Рейчъл Алън
Ирландски джинджифилов хляб
Рецепти Рейчъл Алън
Студена супа от червено цвекло
Рецепти Рейчъл Алън
Салата с киноа и ядки
Рецепти Рейчъл Алън
Фритата с бекон, спанак и грюер