Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Шоколадова бомба

Стъпки

категория 5/5
1. Запечете орехите във фурна. Залейте боровинките с рома.
2. Нарежете шоколада и го разтопете на водна баня. В купа разбийте яйцата и захарта. Добавете млякото и половината масло. Отделно смесете какаото и брашното и ги добавете към течната смес. Щом се разтопи шоколада, дръпнете го от котлона и добавете другата половина масло. Разбъркайте. Добавете шоколада към разбитата смес и разбъркайте. Накрая добавете шамфъстъците, изцедените боровинки и портокаловите корички. Изсипете сместа в плоска тава, постлана с хартия за печене и я изпечете за 45 минути на 180 градуса.
3. За белия мус сложете малко сметана в тенджерка да се затопли. Щом кипне добавете нарязания бял шоколад и бъркайте докато той се разтопи. Добавете предварително разтопения на водна баня и поизстинал желатин или накиснатите във вода листа. Бъркайте докато сместа се сгъсти. В купа сложете сметаната и захарта и ги разбийте на пяна. Добавете разбитата сметана към изстиналата смес с шоколад и желатин. Покрийте метална купа /полусфера/ с прозрачно фолио и излейте бялата смес в нея. Отгоре сложете изрязано кръгло парче от блата брауни или от 3 парчета обикновен бял кекс, който ви е останал. Притиснете и покрийте с краищата на фолиото. Сложете муса да замръзне за 1 час във фризера.
4. За шоколодовия мус разтопете шоколада на водна баня. Разбийте сметаната и я охладете. Сварете захарен сироп от вода и захар. Разбийте жълтъците с миксер на високи обороти и добавете към тях на тънка струйка топлия сироп. Продължете разбиването до получаване на пяна. Щом спрете разбиването, добавете разтопен или накиснат желатин. Добавете сместа с жълтъци към разтопения шоколад и разбъркайте. Тази смес добавете към сметаната и разъбркайте внимателно с шпатула.
5. Покрийте по-голяма метална полусфера с прозрачно фолио и изсипете в нея половината шоколадов мус. По средата поставете замръзналата топка бял мус и я натиснете. Отгоре изсипете останалата част шоколадов мус, като запазите малко количество за слепване на украсата. Покрийте с изрязан кръг от блата брауни, притиснете и покрийте с краищата на фолиото. Сложете тортата да замръзне във фризер.
6. За украсата разтопете млечния шоколад. Сложете го в пош и направете капки върху хартия за печене. Отгоре покрийте с ацетатна хартия или по-дебело найлоново фолио. Притиснете с дъното на чашка всяка капка така, че тя да се разплеска и уголеми. Оставете шоколада да стегне. Постъпете по същия начин и с тъмния шоколад. Така ще получите тънки светли и тъмни шоколадови кръгчета кръгчета. Покрийте цялата торта с тях, като ги прикрепяте с малко шоколадов мус от пош.
За деца:
да
За вегетарианци:
да
От предаване:
Рецепта на: Рудолф ван Веен