Шоколадова ангелска торта

Шоколадова ангелска торта

Начин на приготвяне:

1. За тортата разбийте белтъците с помощта на миксер. В движение добавете половината захар и продължете да разбивате до получаването на твърди върхове.
2. В купа смесете брашното с какаото, солта, остърганата вътрешност на шушулката ванилия и останалата захар. Добавете ги към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула, до хомогенност.
3. Намаслете кръгла форма с дупка за кекс. Поръсете с брашно, изтръскайте излишното. Сипете какаовата смес и я разпределете равномерно. Печете кекса в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути.
4. В купа смесете маскарпонето с пудрата захар и разбъркайте. Настържете фино кората на портокала. Накиснете желатина в студена вода за 10 минути. Изтискайте го леко и го сложете в тенджерка върху котлона. Затоплете го докато се разтопи и го добавете при маскарпонето. Разбъркайте.
5. Обърнете наобратно изпечения и изстинал кекс върху поднос. Нанесете глазурата с маскарпоне по цялата му повърхност. Загладете с помощта на лента хартия за печене и поставете тортата в хладилник да се стегне.
6. Поръсете тортата с предварително запечени филирани бадеми, кубчета портокалова кора и ядки шам-фъстък. разтопете шоколад на водна баня, прехвърлете го във фунийка от хартия за печене и отрежете края му много тънко. Поръсете тортата с тънки струйки шоколад.

Продукти

За блата:

  • 1 шушулка ванилия
  • 90 г брашно
  • 50 г какао
  • щипка сол
  • 300 г захар
  • 8 белтъка

За глазурата:

  • 1 лист желатин
  • 1 портокал
  • настъргана кора
  • 400 г маскарпоне
  • 140 г пудра захар

За топинга:

  • 50 г запечени филирани бадеми
  • 2 с.л. ядки шам-фъстък
  • 2 с.л. захаросани портокалови корички
  • 50 г натурален шоколад

Свързани рецепти