Шоколадов тарт, поръсен със сол и с основа от карамелизирани бисквити - толкова лесно за приготвяне, но толкова вкусно!

Продукти

  • За основата:
  • 200 г карамелени бисквити (или маслени)
  • 75 г масло
  • За пълнежа:
  • 350 мл пълномаслена течна сметана
  • 65 мл кафе еспресо
  • 225 г натурален шоколад (50-60% какао)
  • 65 г меко масло
  • ½ ч.л. морска сол

Начин на приготвяне:

  • 1. За основата смелете бисквитите фино и ги пресипете в купа. Залейте ги с охладено разтопено масло. Разбъркайте много добре.
  • 2. Изсипете 2/3 от сместа във форма за тарт или форма с пружина (диаметър 23 см) и оформете стени, като притискате, но не силно. След като стените са оформени, изсипете останалата част от смлените бисквити и оформете дъното на тарта. Поставете формата в хладилник за 30 минути.
  • 3. Сипете сметаната и кафето в касеролка и загрейте сместа, докато започнат да се образуват мехурчета. Сложете нарязания шоколад в купа и изсипете върху него горещата смес. Оставете сместа без да разбърквате за 3-4 минути. След това разбъркайте до хомогенност. Добавете маслото и отново разбъркайте.
  • 4. Изсипете пълнежа върху основата и поръсете със сол. Поставете тарта в хладилник за 4 часа или 1 нощ.
  • 5. Поръсете стегналия се тарт с щипка сол. Поднесете парче тарт, гарнирано със заквасена сметана.

Свързани рецепти

Виж всички