Шоколадов тарт със сол
Рецепта от: Лиса Фокнър
Шоколадов тарт, поръсен със сол и с основа от карамелизирани бисквити - толкова лесно за приготвяне, но толкова вкусно!
Продукти
- За основата:
- 200 г карамелени бисквити (или маслени)
- 75 г масло
- За пълнежа:
- 350 мл пълномаслена течна сметана
- 65 мл кафе еспресо
- 225 г натурален шоколад (50-60% какао)
- 65 г меко масло
- ½ ч.л. морска сол
Начин на приготвяне:
- 1. За основата смелете бисквитите фино и ги пресипете в купа. Залейте ги с охладено разтопено масло. Разбъркайте много добре.
- 2. Изсипете 2/3 от сместа във форма за тарт или форма с пружина (диаметър 23 см) и оформете стени, като притискате, но не силно. След като стените са оформени, изсипете останалата част от смлените бисквити и оформете дъното на тарта. Поставете формата в хладилник за 30 минути.
- 3. Сипете сметаната и кафето в касеролка и загрейте сместа, докато започнат да се образуват мехурчета. Сложете нарязания шоколад в купа и изсипете върху него горещата смес. Оставете сместа без да разбърквате за 3-4 минути. След това разбъркайте до хомогенност. Добавете маслото и отново разбъркайте.
- 4. Изсипете пълнежа върху основата и поръсете със сол. Поставете тарта в хладилник за 4 часа или 1 нощ.
- 5. Поръсете стегналия се тарт с щипка сол. Поднесете парче тарт, гарнирано със заквасена сметана.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Павел Павлов
Тортички с ванилов мус
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледен щолен
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"