Шоколадов сладкиш с круши

Шоколадов сладкиш с круши

Начин на приготвяне:

1. Обелете крушите и ги нарежете на тънки резени. Разтопете 2 с.л. масло в дълбок тиган /диаметър 26 см/ с огнеупорна дръжка и подредете в него крушите. Поръсете канела и 2 с.л. кафява захар. Залейте с 0.5 ч.ч. портвайн и оставете крушите да омекнат и да се карамелизират на умерен огън.
2. В блендер смелете начупения шоколад. Пресипете го в купичка.
3. В блендера, без да го миете, чукнете яйцата, добавете киселото мляко, 2/3 ч.ч. кафява захар и ваниловия екстракт. Добавете и разтопеното масло. Пресейте брашното и какаото, солта и содата. Разбийте до хомогенност.
4. Оизвадете 6-7 резена круши в купичка. Изсипете половината кексовото тесто върху карамелизираните круши, върху него поръсете половината шоколад, пак сипете тесто и отново поръсете шоколад. Подредете като ветрило отделените резени круши. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15-20 минути.

Продукти

  • 5 узрели круши
  • 1 с.л. масло
  • 2 с.л. кафява захар
  • канела
  • 0.5 ч.ч. портвайн
  • 100 г натурален шоколад
  • 3 яйца
  • 150 г захар
  • 150 г кисело мляко
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 ч.ч. брашно
  • 2 с.л. масло
  • 3 с.л. какао
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • щипка сол

Свързани рецепти