Това е един лесен, но много шоколадов сладкиш. Глазурата на сладкиша също е шоколадова. За моментите, в които наистина много се нуждаете от нещо шоколадово.

Продукти

  • 50 г какао
  • 6 с.л. гореща вода
  • 100 г меко масло
  • 275 г пудра захар
  • 3 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 125 мл прясно мляко
  • 175 г брашно с набухвател
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • За глазурата:
  • 3-4 с.л. топъл прецеден кайсиев конфитюр
  • 100 мл течна сметана
  • 200 г млечен шоколад
  • За украсата:
  • 100 г бял шоколад

Начин на приготвяне:

  • 1. В голяма стъклена купа сипете какаото и добавете врялата вода. Разбъркайте до гладкост. След това добавете брашното, захарта, бакпулвера, млякото, мекото масло и яйцата. Разбийте сместа с помощта на миксер, до хомогенност.
  • 2. Намажете с мазнина дъното и стените на правоъгълна тавичка и постелете хартия за печене. Изсипете сместа и разпределете равномерно. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (160 градуса с вентилатор) 30-35 минути.
  • 3. За шоколадовия ганаш сипете сметаната в касерола заедно с начупения на парченца млечен шоколад. Загрейте, като разбърквате почти непрекъснато, докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка и лъскава.
  • 4. Начупете белия шоколад на парченца и го сложете в стъклена купа. Разтопете го на водна баня. Пресипете в пош за еднократна употреба и отрежете тънко края му.
  • 5. Обърнете изпечения сладкиш върху решетка и оставете да изстине. Нанесете шоколадовия ганаш на равномерен слой върху сладкиша. Направете тънки линии от бял шоколад върху шоколадовата глазура. С помощта на дървено шишче оформете решетка, като го плъзгате нагоре-надолу.

Свързани рецепти

Виж всички