Шоколадов сладкиш с глазура
Рецепта от: Мери Бери
Това е един лесен, но много шоколадов сладкиш. Глазурата на сладкиша също е шоколадова. За моментите, в които наистина много се нуждаете от нещо шоколадово.
Продукти
- 50 г какао
- 6 с.л. гореща вода
- 100 г меко масло
- 275 г пудра захар
- 3 яйца от свободно отглеждани кокошки
- 125 мл прясно мляко
- 175 г брашно с набухвател
- 1 ч.л. бакпулвер
- За глазурата:
- 3-4 с.л. топъл прецеден кайсиев конфитюр
- 100 мл течна сметана
- 200 г млечен шоколад
- За украсата:
- 100 г бял шоколад
Начин на приготвяне:
- 1. В голяма стъклена купа сипете какаото и добавете врялата вода. Разбъркайте до гладкост. След това добавете брашното, захарта, бакпулвера, млякото, мекото масло и яйцата. Разбийте сместа с помощта на миксер, до хомогенност.
- 2. Намажете с мазнина дъното и стените на правоъгълна тавичка и постелете хартия за печене. Изсипете сместа и разпределете равномерно. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (160 градуса с вентилатор) 30-35 минути.
- 3. За шоколадовия ганаш сипете сметаната в касерола заедно с начупения на парченца млечен шоколад. Загрейте, като разбърквате почти непрекъснато, докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка и лъскава.
- 4. Начупете белия шоколад на парченца и го сложете в стъклена купа. Разтопете го на водна баня. Пресипете в пош за еднократна употреба и отрежете тънко края му.
- 5. Обърнете изпечения сладкиш върху решетка и оставете да изстине. Нанесете шоколадовия ганаш на равномерен слой върху сладкиша. Направете тънки линии от бял шоколад върху шоколадовата глазура. С помощта на дървено шишче оформете решетка, като го плъзгате нагоре-надолу.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледен щолен
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди