Шоколадов пудинг с шоколадов сос

Шоколадов пудинг с шоколадов сос

Начин на приготвяне:

1. Отделете белтъците и жълтъците. Белтъците разбийте с помощта на миксер. Малко по малко добавете половината захар без да спирате разбиването. Жълтъците разбийте с останалата захар с помощта на тел, до пухкавост.
2. В блендер смелете фино предварително запечените и обелени лешници. Добавете бишкотите и смелете. Накрая добавете галетата и смелете.
3. Начупете шоколада и го разтопете на водна баня. Добавете шоколада към разбитите жълтъци и разбъркайте с помощта на шпатула. Добавете сухите съставки и разбъркайте внимателно. Добавете млякото и след като разбъркайте сипете и рома. Добавете малко от разбитите на сняг белтъци. Разбъркайте внимателно. Пресипете сместа в купата с разбитите белтъци и разбъркайте до хомогенност.
4. Намаслете добре порцеланова форма за пудинг. Поръсете дъното и стените и с малко захар и пресипете сместа. Поставете формата в тенджера или тиган с огнеупорни дръжки, в която сте наляли гореща вода. 2 см. от формата трябва да стърчат над водата. Печете пудинга в предварително загрята фурна на 170 градуса 60 минути.
5. За шоколадовия сос сипете млякото и течната сметана в тенджерка. Добавете ваниловата захар и разбъркайте. Щом сместа заври, излейте я върху предварително начупения шоколад /или шоколадов чипс/ в голяма купа. Разбъркайте докато шоколадът се разтопи, след това добавете маслото и бъркайте докато соса стане гладък. По желание добавете няколко капки коняк .
6. Разбийте сметаната с помощта на миксер до гъстотата на кисело мляко.
7. Изсипете шоколадовия сос на дъното на поднос. Върху него поставете предварително извадения от формата и леко охладен шоколадов пудинг. Гарнирайте с бита сметана.

Продукти

За пудинга:

  • 100 г запечени лешници
  • 100 г бишкоти
  • 100 г галета
  • 100 г натурален шоколад /70%/
  • 6 яйца
  • 60 мл ром
  • 100 г захар
  • 4 с.л. прясно мляко

За шоколадовия сос:

  • 150 г натурален шоколад /70%/
  • 150 мл прясно мляко
  • 20 г ванилова захар
  • 100 мл течна сметана
  • 80 г масло
  • коняк

За гарниране:

  • 300 мл течна сметана

Свързани рецепти