Шоколадов пудинг с шоколадов сос
1. Отделете белтъците и жълтъците. Белтъците разбийте с помощта на миксер. Малко по малко добавете половината захар без да спирате разбиването. Жълтъците разбийте с останалата захар с помощта на тел, до пухкавост.
2. В блендер смелете фино предварително запечените и обелени лешници. Добавете бишкотите и смелете. Накрая добавете галетата и смелете.
3. Начупете шоколада и го разтопете на водна баня. Добавете шоколада към разбитите жълтъци и разбъркайте с помощта на шпатула. Добавете сухите съставки и разбъркайте внимателно. Добавете млякото и след като разбъркайте сипете и рома. Добавете малко от разбитите на сняг белтъци. Разбъркайте внимателно. Пресипете сместа в купата с разбитите белтъци и разбъркайте до хомогенност.
4. Намаслете добре порцеланова форма за пудинг. Поръсете дъното и стените и с малко захар и пресипете сместа. Поставете формата в тенджера или тиган с огнеупорни дръжки, в която сте наляли гореща вода. 2 см. от формата трябва да стърчат над водата. Печете пудинга в предварително загрята фурна на 170 градуса 60 минути.
5. За шоколадовия сос сипете млякото и течната сметана в тенджерка. Добавете ваниловата захар и разбъркайте. Щом сместа заври, излейте я върху предварително начупения шоколад /или шоколадов чипс/ в голяма купа. Разбъркайте докато шоколадът се разтопи, след това добавете маслото и бъркайте докато соса стане гладък. По желание добавете няколко капки коняк .
6. Разбийте сметаната с помощта на миксер до гъстотата на кисело мляко.
7. Изсипете шоколадовия сос на дъното на поднос. Върху него поставете предварително извадения от формата и леко охладен шоколадов пудинг. Гарнирайте с бита сметана.

Продукти

  • За пудинга:100 г запечени лешници 100 г бишкоти 100 г галета 100 г натурален шоколад /70%/ 6 яйца 60 мл ром 100 г захар 4 с.л. прясно млякоЗа шоколадовия сос:150 г натурален шоколад /70%/ 150 мл прясно мляко 20 г ванилова захар 100 мл течна сметана 80 г масло конякЗа гарниране:300 мл течна сметана

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички