1. За карамела сипете захарта в касерола с двойно дъно и дълга дръжка. Добавете водата и оставете да заври на умерен огън. След това изчакайте да се получи карамел с кехлибарено жълт цвят, като от време на време само разклащате съда.

2. В друг съд сипете прясното мляко и сметаната и оставете да се загреят докато се образуват балончета по краищата.

3. В голяма купа разбийте яйцата със захарта. Добавете пресятото какао и рома. Натрошете 4-5 бисквити амарети в сместа и разбъркайте. Добавете 1 черпак от огрещото мляко и сметана и разбъркайте. Сипете втори черпак и отново разбъркайте. След това добавете цялото останало количество. Разбъркайте до хомогенност.

4. Щом дръпнете карамела от огъня, изчакайте 1 минута и след това го излейте на дъното на висока кръгла керамична форма за пудинг. Поставете формата в дълбока тава. Излейте шоколадовата смес във формата. Напълнете 3/4 от обема на тавата с гореща вода  и печете в педварително загрята фурна на 140 градуса 50 минути.

5. След като пудингът изстине на стайна температура, го охладете в хладилник най-малко за 2 часа или за 1 нощ. За да го извадите от формата, минете с острието на нож по стените. Поставете голяма чиния върху формата и я обърнете. Поръсете с няколко натрошени бисквити амарети и няколко цели отстрани. Настържете фино портокалова кора, а отстрани сложете резени портокал. Накрая поръсете с малко пудра захар и украсете с листа мента.

Продукти

  • 125 г фина захар
  • 2 с.л. вода
  • 5 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 50 г какао
  • 30 мл ром
  • 400 мл прясно мляко
  • 100 мл течна сметана
  • 60 г пудра захар
  • 5 листа мента
  • 10 бисквити амарети
  • 1 портокал, кора и резени

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички