Шоколадов плодов кекс

Шоколадов плодов кекс

Начин на приготвяне:

1. Разбийте до пухкавост маслото с помощта на миксер. Добавете захарта и продължете разбиването. Добавете яйцата едно по едно.
2. В купа смесете брашното с какаото. Добавете ги към маслената смес и разбийте.
3. Към пресните или замразени плодове добавете нишестето  пудрата захар и разбъркайте внимателно. Добавете и плодовете към кексовата смес и разбъркайте на ръка. Настържете шоколада и го добавете към сместа. Разбъркайте.
4. Изсипете кексовата смес в продълговата форма за кекс, предварително намаслена хубаво. Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса 1 час.
5. За компота сложете пресните или замразени плодове в тенджера и добавете съвсем малко вода. Добавете захарта и разбъркайте. След завиране варете компота 4 минути. Накиснете желатина в студена вода или го разтворете на водна баня, ако е гранулиран.
6. Дръпнете компота от котлона и добавете желатина към него. Разбъркайте.
7. Загрейте леко в тенджерка сладкото от касис със съвсем малко вода. С помощта на четка нанесете сместа по стените и повърхността на кекса.
8. С помощта на лъжица залейте с плодовия сос кекса.

Продукти

За кексовото тесто:

  • 200 г масло
  • 200 г светлокафява захар
  • 4 бр. яйца
  • 3 с.л. какао
  • 200 г брашно
  • 1 с.л. пудра захар
  • 1 с.л. царевично нишесте
  • 150 г горски плодове
  • 100 г натурален шоколад

За плодовия сос:

  • 20 г замразени горски плодове
  • 3 г желатин или 1 лист
  • 75 г захар

За намазване:

  • 200 г сладко от касис
  • 2 с.л. вода

Свързани рецепти