Шоколадов мус S'Mores
Рецепта от: Марта Стюарт
Ако обичате да правите десерти за напреднали, това е вашата рецепта. Десертът се състои от няколко слоя - разтопен шоколад с парченца бисквити, шоколадов мус и меренг. Разбира се, удоволствието накрая е трудно за описване.
Продукти
- 9 бр. грахамови бисквити
- ¼ ч.ч. брашно
- ¼ ч.л. сол
- 6 с.л. безсолно масло
- 1/3 ч.ч. захар
- 85 г млечен шоколад
- За шоколадовия мус:
- 1 ч.л. желатин
- 115 г кулинарен шоколад
- 55 г безсолно масло
- 4 яйца
- щипка сол
- ½ ч.ч. пълномаслена сметана
- За меренга:
- 3 белтъка
- ¾ ч.ч. захар
- щипка сол
- 1 ч.л. царевично нишесте
- 1 ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
- 1. За основата начупете бисквитите и ги сложете в кухненски робот или блендер. Добавете щипка сол и смелете бисквитите. Добавете нарязаното на малки кубчета студено масло и пулсирайте отново, докато продуктите се смесят. Изсипете сместа в плоска тава, постлана с хартия за печене, на един слой. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 10 минути. Разбъркайте добре сместа и печете още 10 минути.
- 2. Начупете шоколада и го разтопете на водна баня. Добавете изпечените смлени бисквити към него и разбъркайте.
- 3. Поставете 8 рингчета с размери 7.5х7.5 см в плоска тава, постлана с хартия за печене. Във всеки ринг поставете по ¼ ч.ч. от хрупкавата основа и я притиснете с дъното на стъклен буркан.
- 4. За шоколадовия мус смесете в купичка желатина с 2 с.л. вода и го оставете да набъбне. Начупете шоколада на парченца и го разтопете на водна баня заедно с маслото. Щом сместа стане гладка и лъскава, свалете от огъня и докато е още топъл, добавете желатина. Разбъркайте докато той се разтвори напълно. В друга купа разбийте белтъците с щипка сол, с помощта на тел, до образуването на пяна. Разбийте сметаната до образуването на меки връхчета. Към разтопения шоколад добавете жълтъците и разбъркайте. След това добавете малко от разбитите белтъци и разбъркайте с помощта на шпатула. Изсипете сместа при останалите белтъци и разбъркайте до хомогенност. Накрая добавете битата сметана и разбъркайте.
- 5. Сипете по ¼ ч.ч. от шоколадовия мус върху основата във всяко рингче. Поставете в хладилник за 2 часа.
- 6. За меренга разбийте белтъците заедно със захарта и солта на водна баня, с помощта на тел, докато захарта се разтопи напълно и се образува гъста пяна. Прехвърлете сместа в голяма купа и разбивайте с помощта на миксер в продължение на 6-8 минути, като през това време добавите ванилията и нишестето. Сместа трябва да изстине напълно.
- 7. Пресипете меренга в пош с кръгъл накрайник с диаметър 1 см. Шприцовайте меренг до ръба на всеки ринг. Заравнете отгоре и поставете в хладилник за 1 час.
- 8. Преди сервиране оставете десертите на стайна температура за 5 минути. След това поставете ринга върху дъното на буркан или чаша с по-малък размер от ринга и плъзнете ринга надолу.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Шоколадов мус
Рецепти Стоян и Лора
Шоколадов мус с малини
Рецепти Къртис Стоун
Лимонов мус с маскарпоне
Рецепти Къртис Стоун
Кокосова панакота със сорбе от маракуя и мескал
Рецепти Стоян и Лора
Панакота с крем от мандарини
Рецепти Рудолф ван Веен
Мус от червено вино с плодови топчета
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадов крем брюле
Рецепти Лука Чиано
Биволска панакота с лимончело и ягоди
Рецепти Стоян и Лора
Крем пита в чаша
Рецепти Стоян и Лора
"Итън мес" с горски плодове