Шоколадов мус със солен карамел и маслени бисквити
1. За муса сипете сметаната в тенджера и я оставете да кипне. В голяма купа сипете нарязаниян а ситно шоколад. Залейте го с врящата сметана и бъркайте леко докато той се разтопи напълно и сместа стане лъскава.
2. Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на сняг. Жълтъците добавете към шоколадовата смес, като разбърквате енергично. Добавете и настърганата портокалова кора или 2 с.л. портокалов ликьор вместо нея.
3. Добавете разбититие белтъци на четири пъти към шоколадовата смес, като разбърквате внимателно след добавянето на всяка част. Разпределете шоколадовия мус във високи стъклени чаши.
4. За маслените бисквити сипете в купа брашното, захарта и нарязаното на кубчета масло. С пръсти разбъркайте продуктите до образуването на гладко тесто. Извадете го върху набрашнен плот и го разточете на лист с дебелина 5 мм. Изрежете краищата на листа, за да се получи правоъгълник. Набучете тестото с вилица на много места и го нарежете на ленти с ширина 2.5-3 см. Печете бисквитите в предварително загрята фурна на 180 градуса 6-10 минути, до бледозлатисто.
5. За карамеления сос сипете захарта в дълбок тиган и добавете 2-3 с.л. вода. Оставете захарта да се разтопи. Добавете маслото и оставете сместа да ври докато придобие тъмнокафяв цвят. Добавете сметаната, в началото тя ще ври бурно, а след няколко минути ще се успокои. Добавете голяма щипка сол и разклатете тигана. Пресипете карамеления сос в каничка.
6. При сервиране сипете малко от карамаления сос върху шоколадовия мус и потопете бисквитка в него.

Продукти

  • За муса:120 мл течна сметана 120 г натурален шоколад /70%/ 2 яйца от свободно отглеждани кокошки 1 ч.л. настъргана портокалова кораЗа соления карамел:225 г захар 110 г масло 175 мл течна пълномаслена сметана щипка солЗа бисквитите:150 г брашно 50 г захар 100 г масло

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички