Шоколадов мус
Рецепта от: Божана Кацарова
Тази рецепта представя приготвянето на перфектния шоколадов мус, гарниран с хрупкави бадеми и нежен крем англез.
1. За да научите как се прави шоколадов мус, първо нарежете шоколада /или използвайте шоколадов чипс/ и го сложете в купа. Добавете маслото, нарязано на парченца и разтопете сместа на водна баня.
2. Сипете 200 г жълтъци в купа и добавете разтопения шоколад към тях. Разбъркайте с помощта на шпатула до хомогенност.
3. Разбийте белтъците с помощта на миксер. Добавете захарта на тънка струйка като разбивате на максимална мощност до образуването на твърд сняг. Добавете малко от шоколадовата смес към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. Добавете останалата шоколадова смес и разбъркайте като внимавате да не загубите въздушността на сместа. Покрийте купата с шоколадовия мус с прозрачно фолио и я поставете в хладилник за поне 30 минути.
4. За хрупкавите бадеми сипете филираните бадеми в тавичка, постлана с хартия за печене. Добавете белтъка и пудрата захар, разбъркайте и разстелете на един слой. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 5 минути. Извадете, разбъркайте и печете отново 5 минути. Повторете действието докато всички бадеми придобият златист цвят.
5. За крем англез сипете прясното мляко и сметаната в тенджерка. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и разбъркайте. Щом сместа е пред завиране, добавете жълтъците един по един, като разбърквате много енергично с помощта на тел. Пресипете крема в купа, покрийте с прозрачно фолио и ипоставете в хладилник.
6. В дълбока чиния сипете 1 черпак крем англез. В него поставете топка шоколадов мус. Поръсете с хрупкави бадеми.
Шоколадов мус рецепта.
Продукти
- 250 г натурален шоколад (70% какао)
- 100 г масло
- 200 г жълтъци
- 300 г белтъци
- 100 г захар
- За крем англез:
- 200 мл пълномаслено прясно мляко
- 150 мл течна животинска сметана
- 1 шушулка ванилия
- 70 г захар
- 3 жълтъка
- За хрупкавите бадеми:
- 200 г филирани бадеми
- 1 белтък
- 1 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни