Шоколадов мус

Шоколадов мус

Начин на приготвяне:

Тази рецепта представя приготвянето на перфектния шоколадов мус, гарниран с хрупкави бадеми и нежен крем англез.

1. За да научите как се прави шоколадов мус, първо нарежете шоколада /или използвайте шоколадов чипс/ и го сложете в купа. Добавете маслото, нарязано на парченца и разтопете сместа на водна баня.

2. Сипете 200 г жълтъци в купа и добавете разтопения шоколад към тях. Разбъркайте с помощта на шпатула до хомогенност.

3. Разбийте белтъците с помощта на миксер. Добавете захарта на тънка струйка като разбивате на максимална мощност до образуването на твърд сняг. Добавете малко от шоколадовата смес към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. Добавете останалата шоколадова смес и разбъркайте като внимавате да не загубите въздушността на сместа. Покрийте купата с шоколадовия мус с прозрачно фолио и я поставете в хладилник за поне 30 минути.

4. За хрупкавите бадеми сипете филираните бадеми в тавичка, постлана с хартия за печене. Добавете белтъка и пудрата захар, разбъркайте и разстелете на един слой. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 5 минути. Извадете, разбъркайте и печете отново 5 минути. Повторете действието докато всички бадеми придобият златист цвят.

5. За крем англез сипете прясното мляко и сметаната в тенджерка. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и разбъркайте. Щом сместа е пред завиране, добавете жълтъците един по един, като разбърквате много енергично с помощта на тел. Пресипете крема в купа, покрийте с прозрачно фолио и ипоставете в хладилник.

6. В дълбока чиния сипете 1 черпак крем англез. В него поставете топка шоколадов мус. Поръсете с хрупкави бадеми.

Шоколадов мус рецепта.

Шоколадов мус

Шоколадов мус рецепта

как се прави шоколадов мус

Продукти

 

  • 250 г натурален шоколад (70% какао)
  • 100 г масло
  • 200 г жълтъци
  • 300 г белтъци
  • 100 г захар

За крем англез:

  • 200 мл пълномаслено прясно мляко
  • 150 мл течна животинска сметана
  • 1 шушулка ванилия
  • 70 г захар
  • 3 жълтъка

За хрупкавите бадеми:

  • 200 г филирани бадеми
  • 1 белтък
  • 1 с.л. пудра захар

Свързани рецепти