Шоколадов мус

Шоколадов мус
Свързани предавания: Моето меню за 30 минутиГледайте Понеделник, 20 януари, 15:00 | Понеделник, 20 януари, 15:30

Начин на приготвяне:

1. Разтопете шоколада на водна баня, като го начупите в стъклена купа и я сложите в тенджера с 2-3 пръста вряща вода. Добавете сол към шоколада. Щом го дръпнете от огъня, добавете маслото и разбъркайте докато то се разтопи.
2. В купа разбийте с помощта на телена бъркалка сметаната /може да използвате и заквасена/ с 2 пълни с.л. захар и ванилията. Не бъркайте прекалено много, сместа трябва да може да се стича поне малко по бъркалката.
3. Отделете белтъците от жълтъците. Жълтъците добавете при сметаната и разбъркайте, а белтъците разбийте на ръка в друга купа, на твърд сняг.
4. Добавете шоколада към сметановата смес и разбъркайте с помощта на шпатула. Добавете 1 с.л. алкохол по желание. Добавете белтъците и разбъркайте внимателно. Поставете муса във фризера за 20-30 минути.
5. След като извадите муса от фризера, го поръсете с малко какао, с помощта на фина цедка. Поднесете шоколадовия мус с плодове – малини, череши, ягоди, белени портокали.

Продукти

  • 200 г натурален шоколад /70%/
  • щипка сол
  • 10 г масло
  • 300 мл течна животинска сметана
  • 2 с.л. захар
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 2 яйца от свободни кокошки

Свързани рецепти