Начин на приготвяне:
1. Разтопете шоколада на водна баня, като го начупите в стъклена купа и я сложите в тенджера с 2-3 пръста вряща вода. Добавете сол към шоколада. Щом го дръпнете от огъня, добавете маслото и разбъркайте докато то се разтопи.
2. В купа разбийте с помощта на телена бъркалка сметаната /може да използвате и заквасена/ с 2 пълни с.л. захар и ванилията. Не бъркайте прекалено много, сместа трябва да може да се стича поне малко по бъркалката.
3. Отделете белтъците от жълтъците. Жълтъците добавете при сметаната и разбъркайте, а белтъците разбийте на ръка в друга купа, на твърд сняг.
4. Добавете шоколада към сметановата смес и разбъркайте с помощта на шпатула. Добавете 1 с.л. алкохол по желание. Добавете белтъците и разбъркайте внимателно. Поставете муса във фризера за 20-30 минути.
5. След като извадите муса от фризера, го поръсете с малко какао, с помощта на фина цедка. Поднесете шоколадовия мус с плодове – малини, череши, ягоди, белени портокали.
Продукти
- 200 г натурален шоколад /70%/
- щипка сол
- 10 г масло
- 300 мл течна животинска сметана
- 2 с.л. захар
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 2 яйца от свободни кокошки