Шоколадов кекс с крем
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За кекса разбийте с помощта на миксер маслото със захарта до пухкавост. Добавете яйцата едно по едно без да спирате разбиването. Смесете в чиния брашното и какаото и го сипете към сместа, като го пресеете. Разбъркайте до гладкост.
2. Намажете хубаво с масло дъното и стените на правоъгълна кексова форма и постелете хартия за печене така, че да стърчат краищата и над формата. Изсипете сместа във формата. Тъй като при печене кекса се издува по средата, с помощта на шпатула направете лека вдлъбнатина по средата на кекса. Печете на 170 градуса 1 час.
3. За трюфелния крем направете първо сладкарски крем. Сипете прясното мляко в тенджерка заедно с малко захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия и ги загрейте. В купичка разбийте жълтъците с останалата захар и брашното. Добавете тази смес в тенджерата при млякото и бъркайте в продължение на 4-5 минути докато кремът се сгъсти. Изсипете крема в поднос и го разстелете. Покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да изстине.
4. Разбийте маслото с пудрата захар с помощта на миксер до пухкавост. Начупете и разтопете шоколада на водна баня. Добавете на тънка струйка топлия разтопен шоколад към маслото със захарта без да спирате разбиването. Разбивайте до получаването на гладък, копринен крем.
5. Разрежете с назъбен нож изстиналия шоколадов кекс на три пласта. Нанесете от трюфелния крем върху най-долния пласт и го загладете. Поставете средния блат върху крема, притиснете и нанесете отново дебел пласт от крема. захлупете с най-горния пласт. Загладете хубаво крема отстрани.
6. Останалият трюфелен крем прехвърлете в пош с накрайник звездичка. Направете розички върху кекса, подредени гъсто една до друга.
7. За ганаша затоплете сметаната в тенджерка, без да завира. Накълцайте на ситно шоколада и го добавете към сметаната веднага щом я дръпнете от котлона. Разбъркайте докато шоколадът се разтопи. Прехвърлете ганаша в пош за еднократна употреба и отрежете тънко крайчето му.
8. Направете точици във всяка розичка от ганаш или украсете по друг начин с него.
9. Поставете шоколадовия кекс да се стегне в хладилник преди да го поднесете.
2. Намажете хубаво с масло дъното и стените на правоъгълна кексова форма и постелете хартия за печене така, че да стърчат краищата и над формата. Изсипете сместа във формата. Тъй като при печене кекса се издува по средата, с помощта на шпатула направете лека вдлъбнатина по средата на кекса. Печете на 170 градуса 1 час.
3. За трюфелния крем направете първо сладкарски крем. Сипете прясното мляко в тенджерка заедно с малко захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия и ги загрейте. В купичка разбийте жълтъците с останалата захар и брашното. Добавете тази смес в тенджерата при млякото и бъркайте в продължение на 4-5 минути докато кремът се сгъсти. Изсипете крема в поднос и го разстелете. Покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да изстине.
4. Разбийте маслото с пудрата захар с помощта на миксер до пухкавост. Начупете и разтопете шоколада на водна баня. Добавете на тънка струйка топлия разтопен шоколад към маслото със захарта без да спирате разбиването. Разбивайте до получаването на гладък, копринен крем.
5. Разрежете с назъбен нож изстиналия шоколадов кекс на три пласта. Нанесете от трюфелния крем върху най-долния пласт и го загладете. Поставете средния блат върху крема, притиснете и нанесете отново дебел пласт от крема. захлупете с най-горния пласт. Загладете хубаво крема отстрани.
6. Останалият трюфелен крем прехвърлете в пош с накрайник звездичка. Направете розички върху кекса, подредени гъсто една до друга.
7. За ганаша затоплете сметаната в тенджерка, без да завира. Накълцайте на ситно шоколада и го добавете към сметаната веднага щом я дръпнете от котлона. Разбъркайте докато шоколадът се разтопи. Прехвърлете ганаша в пош за еднократна употреба и отрежете тънко крайчето му.
8. Направете точици във всяка розичка от ганаш или украсете по друг начин с него.
9. Поставете шоколадовия кекс да се стегне в хладилник преди да го поднесете.
Продукти
- За кексовото тесто:200 г масло 200 г захар 4 яйца 175 г брашно 1 с.л. какаоЗа трюфелния крем:250 мл прясно мляко 75 г захар 1 шушулка ванилия 2 жълтъка 1 с.л. брашно 150 г натурален шоколад 250 г масло 60 г пудра захарЗа шоколадовия ганаш:100 г натурален шоколад 120 мл течна сметана
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери