Начин на приготвяне:

1. Намаслете дъното и стените на кръгла форма за кекс с дупка. Поръсете с малко брашно и го разнесете.
2. Настържете предварително измитите и подсушени тиквички.
3. Разбийте яйцата със захарта с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете ваниловия екстракт и разбийте отново. Добавете олиото, разбъркайте.
4. Добавете брашното, като го пресеете. Добавете бакпулвера и содата. Разбъркайте до хомогенност. Добавете какаото. Разбъркайте отново. Накрая добавете настърганите тиквички и разбъркайте.
5. Изсипете сместа във формата и печете кекса в предварително загрята фурна на 180 градуса 45-50 минути. Проверявайте готовността на кекса, като го пробождате с клечка. Имайте предвид, че кексът остава по-влажен отвътре.
6. За шоколадовата глазура начупете шоколада в тенджерка и добавете сметаната. Разбъркайте докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка.
7. След като кексът изстине, извадете го от формата и го поставете върху поднос. Полейте кекса с глазурата. Оставете я да се стече по него. Накрая настържете фино портокалова кора.

Продукти

  • 2 ч.ч. захар
  • 3 ч.ч. настъргани тиквички
  • 2 ч.ч. брашно
  • 4 яйца
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2 ч.л. сода бикарбонат
  • 75 г какао
  • 1 ч.ч. олио

За глазурата:

  • 100 г натурален шоколад
  • 50 мл течна сметана

Допълнително:

  • масло
  • брашно
  • 1 портокал
  • настъргана кора

Свързани рецепти