Шоколадов фъдж кейк
1. В тенджерка сложете нарязаното на кубчета масло, начупения шоколад, какаото и млякото. Разтопете сместа на слаб огън, докато стане гладка и лъскава. Разбърквайте от време на време.
2. В купа сложете яйцата с двата вида захар и разбийте на максимална мощност с миксер, в пордължение на 12 минути. Сместа трябва почти да утрои обема си.
3. Добавете изстиналата шоколадова смес към яйчената и разбийте с миксер за 1 минута. Добавете брашното. Разбийте на ниска скорост до хомогенност.
4. Поставете лист хартия за печене на дъното на форма с пружина /диаметър 22 см/ и го защипете. намаслете стените на формата и поставете лента от хартия за печене така, че да стърчи над формата 3-4 см. Изсипете сместа за кейк в формата. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 55-60 минути.
5. Оставете шоколадовия фъдж да изстине във формата около 30-40 минути. Извадете от формата, поръсете с тънък слой какао и нарежете на триъгълни парчета.

За да направите лава кейкчета намаслете добре вътрешността на 12 огнеупорни формички /вместимост 180 мл/. Напълнете 2/3 от обема им със сместа за шоколадов фъдж. Загрейте плоска тава в загрята на 200 градуса фурна. Поставете формичките в затоплената тава и печете 12 минути на 200 градуса. Оставете кейкчетата да изстинат за 1-2 минути. След това обърнете формичката внимателно в чиния. Поръсете с какао. Гарнирайте с пресни малини и сметанов сладолед.

За да направите шоколадова торта със солен карамел, разпределете сместа за шоколадов фъдж в две намаслени форми /диаметър 20 см/ и ги изпечете в предварително загрята фурна на 160 градуса за 55-60 минути. Охладете добре блатовете - първо във формите, след това върху решетка. Разрежете всеки блат на две, по хоризонтал. Поставете единия блат върху поднос за торта. Нанесете един слой шоколадов ганаш с помощта на палетен нож. Върху него разпределете 1 с.л. готов карамелен сос. Покрийте с втория блат. Отново нанесете слой ганаш и малко карамел. Поставете третия блат и отново намажете. Накрая захлупете с четвъртия блат, нанесете тънък пласт шоколадов ганаш и поръсете с щипка черна каменна сол. Нарежете тортата на триъгълни парчета.

Продукти

  • 250 г безсолно масло 300 г натурален шоколад (70% какао) 2 с.л. какао 125 мл прясно мляко 6 яйца 220 г захар 85 г кафява захар 150 г брашно

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички